«ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΟ ΑΦΤΙ» ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε… εξηγήσεις για τις γενοκτονίες



Εξηγήσεις ζήτησαν από την Μαρία Ρεπούση –γνωστή για τις απόψεις της περί γενοκτονιών και δη των Ελλήνων και των Ποντίων- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αλλά και το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Αμοιρίδης για τα όσα εξέφρασε σε επιστολή της; προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσε να μην περάσει στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο η ως γενοκτονία αυτών των Ελλήνων και των Ποντίων.
Οι εξηγήσεις ζητήθηκαν στη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, όταν στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα, με επίκεντρο την άποψη της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση περί γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και Μικρασιατών.

Δεν ελέχθη βέβαια και τίποτα το εξαιρετικά δραματικό ούτε υπήρξε κάποια σοβαρή επίπληξη στο πρόσωπο της Ρεπούση. Διαρρέεται μόνο ότι ο Φ. Κουβέλης ζήτησε εξηγήσεις σε έντονο ύφος για την πρωτοβουλία της να στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή προς ιστορικούς λέγοντας πως ο ίδιος «Τιμά και σέβεται την γενοκτονία των Ποντίων»¨.
Την πιο έντονη αντίδραση είχε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης , ο οποίος, απευθυνόμενος στην βουλευτή, επικαλέστηκε θύματα τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται «μέσα στο σπίτι μου» και συνέχισε: «Απαιτώ να γίνει σεβαστή η θέση μου!».
«Η αντίληψή μου περί γενοκτονίας είναι βιωματικού χαρακτήρα και υπερισχύει κάθε άλλης ρητορικής προσέγγισης από ανθρώπους που είναι μέσα στο σπίτι μου» είπε ο Γ. Αμοιρίδης,.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή το θέμα άνοιξε ο κ. Γιάννης Κακουλίδης, ο οποίος ζήτησε να πάρει θέση ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακουλίδης ανέφερε: «Η ιστορική προσέγγιση των γεγονότων πρέπει να παραμένει σε χώρους αναφοράς καθαρά επιστημονικούς και είναι απαράδεκτο να επενδύεται σε πολιτική ρητορική».
Αμέσως πήρε το λόγο ο κ. Κουβέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Σέβομαι και τιμώ τη γενοκτονία των Ποντίων» ζητώντας από την Ρεπούση να εξηγήσει τη στάση της, όταν μάλιστα η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με συνεργάτες του, υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες των Ποντίων για αναγνώριση της γενοκτονίας.
Παίρνοντας το λόγο, η κυρία Ρεπούση δεν πρωτοτύπησε επιμένοντας και λέγοντας πως αυτές είναι οι επιστημονικές απόψεις της!
Άσχετα πάντως εάν της «τράβηξαν το αφτί όχι στη ΔΗΜΑΡ διαπιστώνεται και ένα ακόμη γεγονός.
Ότι τόσο η Ρεπούση όσο και η ΔΗΜΑΡ έλεγαν ψέματα στην αποχώρηση της πρώτης από τη Βουλή όταν ζητήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Ποντίων. Η μεν Ρεπούση είχε πει η αποχώρησή της δεν σχετίζεται με το ενός λεπτού σιγή προσθέτοντας πως «Ο σεβασμός μου στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού είναι δεδομένος και δεν επιτρέπω σε κανέναν να τον αμφισβητεί», ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε πει πως η αποχώρηση οφειλόταν σε «πρακτικούς λόγους».
Προφανώς από τα όσα ελέχθησαν σήμερα ούτε η δήλωση της Ρεπουση ισχύει αλλά πολύ περισσότερο ούτε αυτή της ΔΗΜΑΡ, καθώς αποδεικνύεται ότι μόνο πρακτικοί δεν ήταν οι λόγοι της αποχώρησής της αλλά μάλλον ουσιαστικοί…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!