Επενδυτικό μποϋκοτάζ στα ομόλογα ευρωζώνης






Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι θα μποϋκοτάρουν τις περιφερειακές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, καθως οι μεταρρυθμίσεις στο ταμείο διασώσεων της περιφέρειας προκάλεσαν φόβους για χρεοκοπία κράτους της Ευρώπης.


Τα yields στα τριετή ομόλογα της Ιρλανδίας αυξήθηκαν σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα σε κάποια στιγμής χθες, ενώ το κόστος δανεισμου της Πορτογαλίας και της Ελλάδας επίσης εκτινάχθηκε λόγω φόβων ότι κάποια από αυτές τις χώρες θα πρέπει να αναδιοργανώσει τα ομόλογά της.



Οι Ευρωπαίοι υπ. Οικονομικών κατέληξαν σε σχέδιο που επιβάλλει στους επενδυτές να επωμιστούν τμήμα του βάρους μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας μετά το 2013. Κι αυτό γιατί ο Ευρωπαϊκός Σταθεροποιητικός Μηχανισμός, το μόνιμο ταμείο διασώσεων, απολαμβάνει καθεστώς προτεραιότητας αποπληρωμής σε περίπτωση χρεοστασίου.


Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι οι τελευταία που θα βρεθούν στην ουρά για αποζημίωση, σε μια τέτοια περίπτωση.


Η κ. Tamara Burnell, επικεφαλής sovereign and financials analysis της M&G Investments, δήλωσε: “Η συμφωνία δεν ενθαρρύνει καθόλου τους επενδυτές να αγοράσουν περιφερειακά ομόλογα. Θα ήταν τρελός ένας επενδυτής να αγοράσει, ενώ είναι τόσο ασαφές το νομικό υπόβαθρο του χρέους.»
Η Standard & Poor’s προειδοποίησε πρόσφατα ότι όποια χώρα δανειστεί από το ΕΣΜ θα αντιμετωπίσει περαιτέρω υποβάθμιση, εξαιτίας του ζητήματος της προτεραιότητας.


Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στην βαθμολογία Α της S&P για την Πορτογαλία, που είναι υπό επίβλεψη για υποβάθμιση, ειδικά αφού ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι πιστεύει πως η Λισαβόνα και η Αθήνα θα είναι οι πρώτες που θα προσφύγουν στο ΕΣΜ.
Πάντως, αρκετοί επενδυτές
ήδη μποϋκοτάρουν τις περιφερειακές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ενώ οι αγορές αξιών και χρήματος είναι πολύ πιο αισιόδοξες φέτος για την κρίση χρεών, απ’όσο το 2010.


Το ευρώ ανακάμπτει σταθερά από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, ενώ τα χρηματιστήρια ήταν σταθερά μεχρι τον σεισμό στην Ιαπωνία.


Ο κ. Mislav Matejka equity strategist ευρωπαϊκών αγορών της JPMorgan, δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι είναι σωστό που η αγορά δεν έχουν τόσο μεγάλη εμμονή. Οι αρχές δείχνουν να λειτουργούν πλέον προκαταβολικά.»
Η μεγαλύτερη άνοδος
στα yields των τριετών ομολόγων, καθώς αυτά τα χρεόγραφα λήγουν μετά το καλοκαίρι του 2013, που ο μηχανισμός ESM θα αναλάβει τα ηνία από το προσωρινό ταμείο, το European Financial Stability Facility.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!