Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρα

 – Η Τουρκία του Ερντογάν δεν διαφέρει από την Τουρκία των στρατηγών – Σχέδιο Επιχειρήσεων Suga


Του Χρήστου Μηνάγια
Στις 15-3-2011 ο Τούρκος δημοσιογράφος Ali Bayramoglu, της εφημερίδας YeniSafak, σε άρθρο του με τίτλο «Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στο ΑΚΡ;» αναφέρει ότι, μετά τις εκλογές του 2002 (σ.σ. άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία) η Τουρκία διήνυσε μια διαδρομή της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν:

  • Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
    • Η αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με την αύξηση του ρόλου των πολιτικών.
    • Η διεύρυνση του τομέα των ατομικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.
    • Οι συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα και την αρχή του «κράτους-έθνους».
  • Το κουρδικό πρόβλημα.
    • Τα συλλαλητήρια των οπαδών του κεμαλικού συστήματος και του βαθέος κράτους κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.
  • Η απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.
    • Τα υπομνήματα του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, απειλώντας όσους επιβουλεύονται τις αρχές του Ατατούρκ και τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
    • Η οργάνωση Ergenekon, οι συλλήψεις αξιωματικών και η δίκη που διεξάγεται εναντίον τους, με την κατηγορία σχεδιασμού ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, αποσταθεροποιώντας τη χώρα με βομβιστικές ενέργειες, απαγωγές και δολοφονίες, προκαλώντας ταυτόχρονα «θερμή κρίση» με την Ελλάδα στη Θράκη και στο Αιγαίο. 
Από ελληνικής πλευράς, τους τελευταίους μήνες δημοσιεύθηκε πλήθος άρθρων και αναλύσεων για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και αρκετές φορές καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι, η προσπάθεια του
Ερντογάν να «εκδημοκρατίσει» τη χώρα του θα έχει θετικά αποτελέσματα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με μερικούς να θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα πάψουν να αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, δεδομένου ότι, από το 2003 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή στους αντίστοιχους τουρκικούς σχεδιασμούς, ειδικά μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου Επιχειρήσεων SUGA της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται τα κυριότερα στοιχεία του εν λόγω σχεδίου, που αποδεικνύουν τις τουρκικές επιδιώξεις και την πολιτική των Τούρκων, ενώ δίδεται απάντηση στο ερώτημα, εάν αυτά υλοποιούνται μέχρι και σήμερα. Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι η εγκυρότητα των παρακάτω στοιχείων εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτά αναγράφονται στο κατηγορητήριο της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση Βαριοπούλα.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ SUGA

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ SUGA
1 / Να αποτραπεί η Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά, σε νησίδες και σε βραχονησίδες που τις παραχωρήθηκαν με συμφωνίες.
ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;
ΝΑΙ. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα: «Η διατήρηση του υπάρχοντος status quo στο Αιγαίο δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό, εμείς επιθυμούμε την αλλαγή του… Το Καστελλόριζο δεν συμπεριλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
2 / Να υπάρχει συνεχής ναυτική και αεροπορική παρουσία και επίδειξη της τουρκικής σημαίας στις περιοχές που περιλαμβάνονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων από τα νησιά.
ΝΑΙ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνονται οι συχνές διελεύσεις πολεμικών πλοίων, καθώς επίσης και οι καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
3 / Κατόπιν διαταγής, θα πραγματοποιούνται ενέργειες που κλιμακώνουν την κρίση, λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα βίας και αποτροπής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΝΑΙ. Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα: « Το 2010, τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 2.843 εξόδους στο Αιγαίο, ενώ τα ελληνικά πραγματοποίησαν 12.346. Αυτές πρέπει να μειωθούν».
4 / Τα σενάρια όλων των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων σε θέματα τακτικής θα αναφέρονται στα νησιά.
ΝΑΙ. Σημαντικότερη όλων θεωρείται η διακλαδική αποβατική άσκηση με πραγματικά πυρά «EFES» που προβλέπει τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας σε ελληνικό νησί και διεξάγεται κάθε χρόνο. Τα σενάρια των ασκήσεων αυτών το 2007 και το 2010 αποκτούν ιδιαίτερη σημασία διότι εμμέσως στοχοποιούν το Καστελόριζο. (σ.σ. βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, εκδόσεις Τουρίκη, σελ. 160-162).
5 / Θα παρακολουθούνται επισταμένως όλες οι ενέργειες της Ελλάδος στα νησιά, στις νησίδες και στις βραχονησίδες στο Αιγαίο που παραχωρήθηκαν με συμφωνίες.
ΝΑΙ
6 / Να δημιουργηθούν καταστάσεις αύξησης της έντασης χωρίς να προκληθεί σύγκρουση με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων στο Αιγαίο.
ΝΑΙ
7 / Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να μετατραπούν σε περιβάλλον διεξαγωγής επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτου θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:
7α. Σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα πραγματοποιούνται συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ., όπου επιστήμονες θα παρουσιάζουν τα προβλήματα του Αιγαίου, τις τουρκικές θέσεις και το δίκαιο της θάλασσας.
ΝΑΙ. Σημαντικός είναι ο ρόλος των τουρκικών Κέντρων Στρατηγικών Μελετών, τα οποία χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.
7β. Θα πραγματοποιούνται επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή μικρού αριθμού μονάδων στο Αιγαίο. Επίσης, οι εκπαιδεύσεις αυτές στο νότιο Αιγαίο θα είναι συνεχείς.
ΝΑΙ
7γ. Θα ενημερώνεται άμεσα η κοινή γνώμη μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για κάθε αναχαίτιση ή παρενόχληση που θα πραγματοποιούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία.
Το 2011, μέχρι την 15-3-2011, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσίευσε 130 ανακοινώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για 72 παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, 43 παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου και 15 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ίμια, τα οποία αποκαλούν τουρκικά.
7δ. Πτήσεις ελικοπτέρων σε περιοχές που ευρίσκονται μεταξύ 6 και 10 μιλίων στον ελληνικό εναέριο χώρο.
ΝΑΙ
7ε. Χρησιμοποίηση βίας εναντίον ελληνικών αλιευτικών σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο επεισόδιο με Τούρκους αλιείς.
ΝΑΙ. Ενδεικτικά αναφέρεται το επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε στις 11-3-2011 από τουρκικό αλιευτικό εναντίον αντίστοιχου ελληνικού 3,8 ναυτικά μίλια βόρεια του Αγαθονησίου, όπου αμέσως κατέφθασε τουρκική ακταιωρός.
7στ. Θα τηρούνται συνεχώς σε επιφυλακή αντίστοιχες μονάδες, προκειμένου να επέμβουν στο Αιγαίο όποτε χρειασθεί.
ΝΑΙ
7ζ. Πραγματοποίηση συνεχών επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων των ναυτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4 πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Αιγαίου που καθορίζεται από τις γραμμές Σάμος-Ικαρία και Κρήτη-Κάρπαθος-Σύμη.
ΝΑΙ
7ι. Διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης και επιτήρησης στα νησιά προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελληνικές δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές.
ΝΑΙ
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Τουρκία του Ερντογάν σε ότι αφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν παρουσιάζει καμία διαφορά από την Τουρκία των στρατηγών, επειδή ο βασικός καθοδηγητής και των δύο πόλων εξουσίας αναφορικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Άλλωστε, η θεωρία του στρατηγικού βάθους ικανοποιεί σε μεγάλο ποσοστό την αναζήτηση ταυτότητας των Τούρκων του 21ου αιώνα. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουν καμία συμφωνία που δεν θα συνάδει πλήρως με τα συμφέροντά τους, ενώ η τήρηση αποφασιστικών πολιτικών εκ μέρους των, που θα στηρίζονται στην αποτροπή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας χρήσιμος οδηγός για το είδος της απειλής που συνιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας υπό το μανδύα του νεο-οθωμανισμού. Επίσης, είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων Τουρκίας στην ιστοσελίδα www. geostrategy. gr)
Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,Αναδημοσίευση  απο  gdailynews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!