Τουρκία και Γεωργία εξετάζουν νέα στρατηγική – To πρόγραμμα του Νταβούτογλου “Ενωμένος Καύκασος” σε πλήρη εξέλιξη.
Του Αλακμπάρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times
Σε πρωτοφανή κίνηση, η Τουρκία συντάσσει στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει ταξίδια χωρίς διαβατήρια με τη Γεωργία, όπως ενημέρωσε τους SETimes κυβερνητικό στέλεχος.
“Θα αποτελέσει εκπληκτική αλλαγή για την περιοχή μας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Γεωργίας, Σελάλ Ελμπάι.
“Όπως στην ΕΕ, οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών μόνο με τις κρατικές ταυτότητές τους”.Το λεγόμενο πρόγραμμα “Ενωμένος Καύκασος” συζητήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Γεωργιανό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Τιφλίδα τον προηγούμενο μήνα.
Από τότε, ο Ελμπάι και η ομάδα του έχουν επισκεφθεί την Τιφλίδα δυο φορές για να συνεχίσουν τις στρατηγικές πρωτοβουλιών της Άγκυρας σχετικά με την ενσωμάτωση των οικονομικών των δυο χωρών.
“Ανοίγουμε πόρτες η μια προς την άλλη ώστε να φέρουμε ειρήνη, ανάπτυξη και οικονομική δύναμη στην περιοχή μας”, ανέφερε.
Η Γεωργία έχει πολυετείς ιστορικούς δεσμούς και ταχύτατα αυξανόμενο εμπόριο με την Τουρκία. Η επισφαλής γεωπολιτική σχέση της Τιφλίδας με τη Ρωσία αποτελεί και αυτή σημαντικό παράγοντα στις κινήσεις της.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής, η Γεωργία προτείνει ενοποίηση της συμμαχίας μεταξύ των τριών χωρών του Νοτίου Καυκάσου και της Τουρκίας. Φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι να διαδώσει τις πρωτοβουλίες της για τη Γεωργία σε ολόκληρο τον Καύκασο, μελλοντικά.
“Τουρκία και Γεωργία μπορούν να επεκτείνουν μια συνεργασία σε στυλ μίνι ΕΕ στην περιοχή, με τη συμμετοχή των υπολοίπων γειτονικών χωρών, ωστόσο η ιδέα αυτή απαιτεί χρόνο”, ανέφερε ο Σινάν Ογκάν, πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάλυσης που εδρεύει στην Άγκυρα, στους SETimes. “Εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η Ένωση του Καυκάσου θα αποτύχει”.
“Αντί να επικεντρωθεί σε ένα όραμα το οποίο δεν θα είναι προσεγγίσιμο στο προσεχές μέλλον, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενέργεια στην επίλυση υπαρχόντων συγκρούσεων και στην ανάπτυξη πιο παραγωγικών διμερών σχέσεων στο Νότιο Καύκασο”, συμφώνησε ο Γιανούσζ Μπουγκαΐσκι του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
“Αν και η ιδέα [Ένωση Καυκάσου] ενδέχεται να είναι αξιοθαύμαστη, θα είναι δύσκολο να ενοποιηθεί μια περιοχή η οποία μαστίζεται από διακρατικές συγκρούσεις, αυτονομιστικές μάχες και μια παρεμβαίνουσα Ρωσική κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί περιφερειακές διαφωνίες για να προάγει τις κρατικές φιλοδοξίες της”, ανέφερε στους SETimes.
“Τουρκία και Γεωργία απολαμβάνουν συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως πολιτική, ασφάλεια, οικονομία, ενέργεια, μεταφορές και πολιτισμός, σε συνδυασμό με μια συνοριακή πολιτική η οποία θα καταστήσει τα διαβατήρια άχρηστα”, ανέφερε ο Τζον Σιτιλίντες, στέλεχος στρατηγικής κυβερνητικών υποθέσεων της Trilogy Advisors LLC στην Ουάσινγκτον.
Η αύξηση της συνεργασίας και οι απλοποιημένες συνοριακές διελεύσεις αποτελούν επιθυμία από πλήθος κρατών. “Τα έθνη του Καυκάσου θα χρειαστεί να δεσμευτούν με πιο σίγουρες κυριαρχικές δομές και πιο ανεκτικές θεσμικές σχέσεις”, πρόσθεσε.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Μελετών ΜΙΤ Τζον Τίρμαν πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να αγωνιστεί για να αναπτύξει ανοικτές οικονομικές σχέσεις στον Καύκασο, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική ένωση την προσεχή δεκαετία, εάν υπάρξει ποτέ.
“Θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις, ζώνες ελεύθερου εμπορίου και διευθέτηση εκκρεμών αδικημάτων”, ανέφερε.
Σχετική ανάρτηση: Μέχρι το 2023 ο Νταβούτογλου βλέπει …ενοποίηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Θέλει και το Καύκασο τώρα!
ΠΗΓΗ: http://www.setimes.com/,Αναδημοσίευση απο gdailynews
Σχόλια