Σκεπτικοί οι dealers για τα σχέδια της ευρωζώνης


Θα συμβεί το νωρίτερο σε δύο χρόνια. Αλλά οι κινήσεις δημιουργίας μια τακτικής διαδικασίας για εθνικά χρεοστάσια στην ευρωζώνη, απειλούν ήδη να «κατεβάσουν τις ασφάλειες» στις περιφερειακές αγορές ομόλόγων.


Η συμφωνία δημιουργίας της νομικής διαδικασίας προς την στάση πληρωμών μετά το 2013, που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., έχει στείλει στα ύψη τις αποδόσεις στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κι έχει μειώσει στο ελάχιστο τους όγκους συναλλαγών σε αυτές τις αγορές.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που θα υποχρεώσουν τους ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν μερίδιο του βάρους του χρεοστασίου, προκάλεσαν μεταξύ άλλων
τις νέες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, από την S&P.
Από όλες τις συμφωνίες που ενέκρινε η Ε.Ε. στην σύνοδο κορυφής για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, οι επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές δηλώνουν ότι αυτή είναι η πιο σημαντική, γιατί θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην προβληματική περιφέρεια της ευρωζώνης.



Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, δήλωσε: «Η απόφαση μπορεί να σκοτώσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Υπήρχαν ήδη πολύ λίγοι αγοραστές αυτών των ομολόγων και αυτό θα είναι το τελικό χτύπημα.»
Όλα τα ομόλογα κυβερνήσεων της ευρωζώνης από τον Ιούλιο 2013 θα εμπεριέχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης (collective action clauses –Cacs) που θα αναγράφονται πάνω και θα περιγράφουν το πλαίσιο μιας στάσης πληρωμών και θα δίνουν στην πλειοψηφία των πιστωτών, πιθανότατα το 70%, την δυνατότητα να προκαλέσουν αναδιοργάνωση.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM, από τον οποίο θα μπορούν να αντλήσουν έκτακτα δάνεια οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ESM θα απολαμβάνει καθεστώς προτεραιότητας στην αποπληρωμή (senior creditor status) σε σχέση με τους fund managers, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι οι τελευταίοι στην «ουρά» της αποζημίωσης για τα χρήματά τους.

Αν και αυτές οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν κατ’αρχάς τον Οκτώβριο, η πρόσφατη τελική απόφαση έχει περιορίσει ακόμη παραπάνω την ελκυστικότητα των περιφερειακών ομολόγων.

Πολλοί fund managers αρνούνται να αγοράσουν υπάρχοντα ομόλογα, αν και αυτά δεν φέρουν ρήτρες Cacs, γιατί φοβούνται ότι και αυτά τα ομόλογα θα υποστούν ανάλογα «κουρέματα» με εκείνα που θα εκδοθούν μετά το 2013.

Ωστόσο τα Cacs είχαν αποδώσει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όταν πρωτο-εκδόθηκαν από το Μεξικό το 2003 μετά το χρεοστάσιο της Αργεντινής, που είχε γίνει δυο χρόνια νωρίτερα.

Η κρίση της Αργεντινής έπεισε τους ρυθμιστές ότι η διαδικασία αναδιοργάνωσης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Σήμερα, οι ρήτρες αυτές υπάρχουν ευρέως στις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Λατινική Αμερική, την Ασία, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Νότιος Κορέα, η Πολωνία και η Τσεχία, εκδίδουν ομόλογα με Cacs προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Κι αυτό γιατί τα Cacs τείνουν να μειώνουν τα yields καθώς προσφέρουν στους πιστωτές μια συλλογική δύναμη και αποτρέπουν το να έχει δυνατότητα μια μικρή μειοψηφία με τα αποκαλούμενα hold-out να μπλοκάρει το χρεοστάσιο.

Ετσι, επιταχύνονται οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης και δίνεται στην αγορά μια λύση ενός προβλήματος που διαφορετικά θα μπορούσε να τραβήξει χρόνια, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής.

Στην ευρωζώνη όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Κι αυτό γιατί το πλαίσιο συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας για αναδιοργάνωση, απαλλάσσεται άπαξ και δια παντός από την δέσμευση των ρυθμιστικών αρχών ότι θα αποφευχθεί με κάθε μέσο μια στάση πληρωμών.
Πάντως υπάρχουν και στρατηγικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι ούτε τα Cacs ούτε η προτεραιότητα του ESM είναι που δημιουργούν προβλήματα. «Το θέμα είναι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και το εάν θα χρεοκοπήσει μια χώρα.»
Ισως γι’αυτό τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τις τελευταίες αυτές εβδομάδες –αντιθέτως ενισχύονται έναντι των Bunds- καθώς οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Μαδρίτη και η Ρώμη δύσκολα θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.

ΠΗΓΗ: FT.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!