«Λύστε το ή θα σας δούμε στο δικαστήριο», λέει η Αθήνα στην Αγκυρα


ΑΓΚΥΡΑ. («ΑΠΕ»). Μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία πρέπει ή να υπάρξει μία λύση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και καλεί την Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», με τίτλο «Λύστε το ή θα σας δούμε στο δικαστήριο», ο κ. Δρούτσας αναφέρεται σε διάφορα σημεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μάλιστα με σκληρή γλώσσα για ορισμένες από αυτές τις σχέσεις.
Ως προς τις διερευνητικές επαφές, τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα» και προσθέτει ότι «από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Μας λένε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ότι έχει αλλάξει, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής στην περιοχή και δεν επιθυμεί την ένταση», επισημαίνει ο κ. Δρούτσας. Και προσθέτει: «Ωστόσο, καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από τα νησιά που κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν συνεχώς πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα».
Ο Ελληνας Υπουργός αναρωτιέται «πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα;». Και συνεχίζει: «Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».
Ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του Δικαίου της Θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;».
«Την περασμένη Παρασκευή που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών», υπογραμμίζει ο κ. Δρούτσας. «Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν», προσθέτει.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρεται και στις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, τονίζοντας ότι «η δήλωσή του ότι το Καστελλόρζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα».
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Υπουργός αναφέρει ότι «κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα».
Ως προς τα μειονοτικά ζητήματα, ο κ. Δρούτσας λέει «θα ήθελα να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο» και σημειώνει: «Θέλω να επισκεφθώ την Ιμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς Ελληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους».
Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Νταβούτογλου στη μειονότητα της Θράκης να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητά της, ο κ. Δρούτσας απάντησε: «Kάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ο Eλληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών. Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».e-kirikas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!