"ΘΗΣΑΥΡΟΣ " 20 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Από τα 20 δισ. ευρώ που υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν στα αποθέματα χρυσού στη Μακεδονία-Θράκη, χωρίς να συνεκτιμούνται οι σημερινές υψηλές τιμές του «κίτρινου μετάλλου».

Την ίδια στιγμή η πολύ μικρή, σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητες, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, στερεί από την περιοχή επενδύσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, αλλά και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον οικονομικό γεωλόγο και στέλεχος του ΙΓΜΕ Κ. Μακεδονίας, Ν. Αρβανιτίδη, αξιοποιείται σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Μακεδονία-Θράκη. «Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος των 20 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Αρβανιτίδης και προσθέτει πως υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μία βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικά για τον χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα, ο ίδιος υπογραμμίζει πως πλέον τα μεγάλα κοιτάσματα διεθνώς εξαντλούνται και στη Μακεδονία-Θράκη είναι δεδομένο πως βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα στην Ευρώπη και από τις σημαντικότερες ποσοτικά διεθνώς.

Η έρευνα του ΙΓΜΕ
«Είναι αυτονόητη η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε πάρα πολλές περιοχές διεθνώς πραγματοποιούνται εκμεταλλεύσεις ορυκτών χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να εφεύρουμε τον τροχό, καθώς δεν είναι μόνο η εθνική νομοθεσία, που διασφαλίζει το περιβάλλον, αλλά και η κοινοτική, η οποία είναι πολύ αυστηρή», δηλώνει ο κ. Αρβανιτίδης. Το ΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών στη Μακεδονία και τη Θράκη, καταδεικνύοντας εκείνα που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.

Στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, καθώς και στη Θράκη υφίστανται τα ακόλουθα:

Δυτική Μακεδονία: Μεταλλικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες νικελίου, χρωμίου και λευκόλιθου. Στο ενεργό μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκατομμυρίων τόνων με 1,30% νικέλιο. Στο Βούρινο Κοζάνης, όπου έχουν εξορυχτεί 2,6 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη από το 1936 ως το 1990, υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα άλλων 3 εκατομμυρίων τόνων με ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ στο Ξερολίβαδο Γρεβενών έχουν εντοπιστεί άλλο ένα εκατομμύριο τόνοι.

Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία: Μεικτά θειούχα ορυκτά βασικών (μόλυβδος, ψευδάργυρος) και πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος), μαζί με θειούχα ορυκτά του χαλκού. Στα πολυμεταλλικά μεικτά θειούχα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής το απόθεμα χρυσού υπολογίζεται σε περίπου 115 τόνους και στο αντίστοιχο κοίτασμα του Στρατωνίου στους 9 τόνους. Πορφυρικός χρυσός με δυνατά αποθέματα 161 τόνων υπάρχει στο κοίτασμα των Σκουριών. Αντίστοιχα, υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι και άλλοι 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα.

Θράκη: Επιθερμικά συστήματα χρυσού που συνδέονται μεταλλογενετικά με ηφαιστειακά πετρώματα και σχετικούς ηφαιστειο-ιζηματογενείς σχηματισμούς (γεωτεκτονικό περιβάλλον νησιωτικού μαγματισμού). Βεβαιωμένα αποθέματα 23,7 τόνων επιθερμικού χρυσού υπάρχει στις Σάπες Ροδόπης (στα μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ. Δημητρίου) και 54 τόνοι στο Πέραμα του Εβρου. Αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί και 109,8 τόνοι αργύρου (96 στο Πέραμα και 13,8 στις Σάπες).

Κοιτάσματα χρυσού
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγγιές ή 382 τόνους. Από αυτά, 143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπως άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοι επιθερμικός (μόνο χρυσός).

Το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει και άλλες περιοχές με χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα, που απαιτούν συστηματικότερη έρευνα.

Μεταξύ αυτών: Η ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, Βροντούς, Μενοικίου, στους νομούς Σερρών και Δράμας.

Τα πορφυρικά συστήματα χαλκού-χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς, Γερακαριού, Βάθης, Μυλοχωρίου, Δροσάτου, του νομού Κιλκίς.

Η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μεικτής θειούχου μεταλλοφορίας στη ζώνη Φαρασινού, Συκίδων στη Δράμα και νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές των περιοχών Κίρκης και Πεύκων στον Έβρο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών.

Και διαμάντια
Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται πετρώματα του φλοιού, μεταμορφωμένα σε συνθήκες υπερ-υψηλών πιέσεων, με υψηλό δυναμικό, σε διαμάντια, περιλαμβάνουν τους ορεινούς όγκους των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία και μία στενή ζώνη που εκτείνεται ασυνεχώς -κατά μήκος 100 χιλιομέτρων και πλέον- από το Κάτω Νευροκόπι του νομού Δράμας μέχρι τον Εβρο.

Στον τομέα των ενεργειακών πρώτων υλών, οι νομοί Δράμας και Σερρών, αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου. Το αποθεματικό δυναμικό υπολογίζεται σε 10.000 τόνους ουρανίου και τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.

Η Μακεδονία-Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, κρύβουν και βεβαιωμένα αποθέματα σπάνιων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας παραπροϊόντων των ραδιενεργών μετάλλων, των λεγόμενων μετάλλων υψηλών τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το τιτάνιο, το θόριο και περίπου 100 ειδών μικρομεταλλεύματα, που ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων γαιών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!