ΚΙΝΑ:ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τσεν Ντεμίνγκ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις κρίσεις δημοσιονομικού χρέους, στο περιθώριο των οικονομικού περιεχομένου συζητήσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ανησυχούμε πολύ για το αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι ελέγξιμη», δήλωσε ο Τσεν Ντεμίνγκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των σινο-ευρωπαϊκών συνομιλιών με θέμα το άνοιγμα των αγορών και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Θέλουμε να δούμε εάν η ΕΕ είναι ικανή να ελέγξει τους κινδύνους που αφορούν το δημοσιονομικό χρέος και εάν η συναίνεση μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματική δράση για να επιτραπεί στην Ευρώπη να βγει γρήγορα και σε καλή κατάσταση από την κρίση», πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν είχε δηλώσει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης.


«Χαιρετίζουμε την υποστήριξη που εξέφρασαν οι κινεζικές αρχές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.


Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο είχε διαβεβαιώσει τη Λισαβόνα για τις κινεζικές προθέσεις παροχής βοήθειας, αλλά το Πεκίνο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ρητή δέσμευση για την αγορά πορτογαλικών ομολόγων.

Δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας
Το Πεκίνο διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, τα οποία ανέρχονταν σε 2.648 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, και 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός σινο-ευρωπαϊκού διαλόγου για οικονομικά και εμπορικά θέματα, ηγείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από την πλευρά του ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν μία ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις επιχειρήσεις τους, καθώς και στις πρώτες ύλες.


Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων τεχνολογίας και των οποίων κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής.


Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες του Πεκίνου, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.


Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται, όπως και οι Αμερικανοί, για τη χαμηλή ισοτιμία του γουάν, που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»