HXHΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΔΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να υπερασπισθεί "με όλη την αναγκαία ισχύ", απέναντι στον Λίβανο και κάθε άλλη χώρα, τα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν,

Τα αποθέματα του Ταμάρ εκτιμώνται στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και του Λεβιάθαν "μπορεί να είναι διπλάσια και να καλύψουν την κατανάλωση του Ισραήλ για τα επόμενα 25 χρόνια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών στον Λεβιάθαν θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

    "Το Ισραήλ μπορεί να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Είμαστε άλλωστε έτοιμοι να συνεργασθούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο με ξένους επενδυτές, αλλά και με την Ελλάδα και την Κύπρο", δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός.

   

Ωστόσο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες. Τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο δεν έχουν οριοθετηθεί , ενώ τεχνικά, οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Επίσης η Τουρκίας, πρώην σύμμαχος του Ισραήλ, θεωρεί ότι έχει λόγο στην υπόθεση.

   

"Όλες οι διεκδικήσεις του Λιβάνου στερούνται παντελώς νομικής, οικονομικής ή χαρτογραφικής βάσης. Το Ισραήλ θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά του με όλη την ισχύ που είναι αναγκαία απέναντι σε κάθε απειλή", δήλωσε ο Ούζι Λαντάου.

   

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε από την πλευρά της για τη συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Κύπρου και του Ισραήλ αντίστοιχα, βάσει συμφωνίας η οποία υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς κίνδυνο να αναφυούν διαμάχες ως προς την εκμετάλλευσή τους.

   

Σύμφωνα με τον Ούζι Λαντάου, η συμφωνία με τη Κύπρο, "χαράσσει το όριο των θαλασσίων συνόρων του Ισραήλ προς βορρά και ορίζει ντε φάκτο τα σύνορα με τον Λίβανο".

   

Ως προς την Τουρκία, ο ισραηλινός υπουργός προχωρεί περισσότερο τονίζοντας ότι "η συμφωνία με την Κύπρο προσδιορίζει σαφώς τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο".

   

Στο ίδιο το Ισραήλ, η ύπαρξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προκάλεσε έντονη πολεμική. Μέχρι την ανακάλυψη του Ταμάρ και του Λεβιάθαν, το Ισραήλ διατηρούσε μίας πολιτική χαμηλής φορολόγησης και χαμηλών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης προς τις εγχώριες και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα για να ενθαρρύνει τις δραστηριότητές τους.

   

Η προοπτική τεραστίων κερδών ώθησε την κυβέρνηση να συγκροτήσει μία επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό νέων κανόνων του παιγνιδιού. Η επιτροπή προσανατολίζεται προς τον διπλασιασμό σχεδόν των φορολογικών επιβαρύνσεων, που είναι πιθανόν να επιβληθούν και αναδρομικά.

 

Μεταξύ των πρωταγωνιστών του τομέα, ο αμερικανικός όμιλος Noble Energy, που κατέχει το 39,6% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν. Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο όμιλος, με έδρα το Τέξας, ζήτησε την παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, στο "υψηλότερο επίπεδο", για να επιτύχει την διασφάλιση των συμφερόντων του.

   

Συγκεκριμένα, η άσκηση πιέσεων είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη σύνδεση του κοιτάσματος Ταμάρ με την ηπειρωτική χώρα. 

   

Στο κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης , δύο στρατόπεδα έρχονται σε αντιπαράθεση: ο Γιουβάλ Στάινιτς, υπουργός Οικονομικών , επιθυμεί την αύξηση της φορολογίας, ενώ ο Ούζι Λαντάου επιθυμεί "να τεθεί τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα που έχει ωθήσει τις τράπεζες που συμμετέχουν στα σχέδια της εξόρυξης του φυσικού αερίου να παγώσουν πιστώσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων".

   

"Ο χρόνος πιέζει", λέει ο υπουργός Εθνικών Υποδομών αναφερόμενος στο Γιαμ Τεθις, το μοναδικό κοίτασμα φυσικού αερίου που τελεί υπό εκμετάλλευσιν και θα εξαντληθεί σε τρία χρόνια. Το κοίτασμα καλύπτει το 70% των αναγκών του Ισραήλ.

   

Επιπροσθέτως, η καθυστέρηση των εργασιών στο κοίτασμα Ταμάρ ανάγκασε τις ισραηλινές εταιρείες να κλείσουν αυτόν τον μήνα συμφωνίες εισαγωγής αιγυπτιακού φυσικού αερίου ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Αυτό θα μάς κοστίσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία", δήλωσε ο Ούζι Λαντάου.

  ΠΗΓΗ:onalert
που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα και τα οποία μπορούν να τού εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;