KYMA ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές αναταράξεις υπέστησαν την Τρίτη οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές με αφορμή τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, το ευρώ [EUR=X] υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ το Euribor τριών μηνών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στο 52,9 τον Ιούνιο από 62,7 - βάσει των αναθεωρημένων (προς τα κάτω) στοιχείων - το Μάιο.
Αφορμές για ρευστοποιήσεις έδωσαν επίσης οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας καθώς και οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών πριν από τη λήξη βασικού προγράμματος χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν το ποσό των 442 δις. ευρώ που δανείστηκαν πριν από ένα χρόνο σε πολύ χαμηλές τιμές στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα.
«Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η ανάπτυξη παρουσιάζει στασιμότητα και τα προβλήματα χρέους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε στο Reuters ο David Buik της BGC Partners.
O δείκτης Dow Jones [.DJI] υποχώρησε κατά 2,65% και διαμορφώθηκε στις 9.870,3 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 3,10% και έκλεισε στις 1.041,24 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 30 Οκτωβρίου.
Ο Nasdaq [.IXIC] διαμορφώθηκε στις 2.135,18 μονάδες μειωμένος κατά 3,85%.
Σε χαμηλά τριών εβδομάδων η Ευρώπη
O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε την Τρίτη κατά 3% κλείνοντας στις 995,82 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 8 Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος εν μέσω ανησυχιών για την επιστροφή κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός της εβδομάδας και των προβλημάτων ρευστότητας που αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει. Οι μετοχές των τραπεζών Barclays BNP Paribas Societe Generale και Bankinter σημείωσαν πτώση από 6,3% έως 8,1%. http:Naftemporiki
Σχόλια