ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ

Aίσθηση προκάλεσαν μεταξύ των συνέδρων συγκεκριμένες ομιλίες στελεχών, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ως αυτή την ώρα, έχουν υποβληθεί 1.300 υποψηφιότητες για τις 200 θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ οι λιστομαχίες έχουν... πάρει φωτιά.


«Οι μέρες αυτές θυμίζουν μέρες ‘65», είπε από βήματος ο πρώην υπουργός, Άρης Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας ότι «οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία». Τόνισε ότι «μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό, η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών». Εκτίμησε ότι «σήμερα δεν υπάρχουν ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά», προσθέτοντας πως «πρέπει να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας». «Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες το ‘65», σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα καλά λόγια που επεφύλαξε για την θητεία του Κώστα Καραμανλή. «Στο δίλημμα λαϊκισμός ή υπευθυνότητα, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι επιλέγει το συμφέρον του τόπου». «Το απέδειξε η θέση του Κώστα Καραμανλή προεκλογικά όταν είπε αλήθειες και μίλησε για άμεσα μέτρα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Πληρώσαμε ακριβά αυτό το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν», υπογράμμμισε. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε για «φούσκα του ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμη να σκάσει» και εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξαναβρεί περπατησιά ως κόμμα εξουσίας». «Η βαριά ήττα στις πρόσφατες εκλογές μας εγκλώβισε αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια. Κάναμε σκληρή και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας ίσως κατά κάποιο τρόπο υπερβολική και άδικη ισοπεδώνοντας το έργο των κυβέρνήσεων του Κώστα Καραμανλή», συνέχισε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Μάλιστα, πρότεινε «να μην εγκλωβίζεται η Νέα Δημοκρατία στα ψευτοδιλήμματα των ΜΜΕ περί δήθεν καθαρού ιδεολογικά κόμματος». «Δεν έχουμε ανάγκη να μιλάμε για δήθεν ιδεολογική ταυτότητα καθώς το στίγμα το έχει δώσει στην ιδρυτική διακήρυξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Χατζηδάκης: «Να σταματήσουμε την αυτοκριτική»

«Πρέπει να κλείσει ο κύκλος αυτοκριτικής της Νέας Δημοκρατίας και να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε για τον έλεγχο των δαπανών ή για συμπεριφορές στελεχών. Αλλά δεν μπορούμε και να μην ορθώνουμε το ανάστημά μας και να μην υπερασπιζόμαστε τα ορθά του κυβερνητικού μας έργου, όπως τις παρεμβάσεις στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, την Ολυμπιακή, την ενεργειακή μας πολιτική, την μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Αν δεν μιλήσουμε εμείς για τα θετικά της κυβέρνησής μας, δε θα μιλήσει κανείς άλλος», είπε ο πρώην υπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα πως «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει το σύγχρονο, μεγάλο, κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας». «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό. Είμαστε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρέπει να μείνουμε πιστοί στην «καραμανλική» παράδοση της υπευθυνότητας και της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Μητσοτάκης: «Όχι στη θεωρία του ώριμου φρούτου»

Αίσθηση προκάλεσε και η «έκκληση» του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην περιμένει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμοστεί η θεωρία του «ώριμου φρούτου». Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος έκανε λόγο για «συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος» και επισήμανε ότι «ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε, μάλιστα, ότι «αυτή η κρίση ακουμπά και αφορά και τη νέα Δημοκρατία». «Στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην καραμανλική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά». «Εχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς όταν λέει πως το κοντέρ μηδενίζεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει ως Νέα Δημοκρατία να βασιστούμε στη κατάρρευση της χώρας. Αν περιμένουμε το φρούτο να ωριμάσει θα έχει ξεραθεί το δέντρο που μεγαλώνει. Αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσουν και τα κόμματα εξουσίας», κατέληξε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθιξε το θέμα του «εμφυλίου» του με τη ΔΑΚΕ και τον Γιάννη Μανώλη, αν και είχε προαναγγείλει μέσω συνεντεύξεων ότι θα μιλήσει γι’ αυτό το θέμα στο Συνέδριο. Παρόλα αυτά, την απάντηση, εμμέσως πλην σαφώς, την πήρε από τον προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Πουπάκη: «Κάτω τα χέρια από τη ΔΑΚΕ και τους Δακίτες. Κάτω τα χέρια από τη ΔΑΚΕ, γιατί είναι η ανεξάρτηση συνδικαλιστική παράταξη. Όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ΔΑΚΕ είναι η φωνή των εργαζομένων στη Νέα Δημοκρατία και όχι η φωνή της Νέας Δημοκρατίας στους εργαζομένους, ας το καταλάβουν», είπε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Μανώλης: «Λίγη προσοχή με τους συνδικαλιστές»

«Με τα μέτρα που λαμβάνονται, θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40 ως 60%. Όλα τα άλλα που λέει ο κ. Λοβέρδος είναι παραμύθια», είπε ο γραμματέας Συνδικαλισμού, Γιάννης Μανώλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοινωνική αναλγησία» και τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού». Αφήνοντας αιχμές για την Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε: «Εμείς ευτυχώς πήραμε χαμπάρι νωρίς τι λέει το Μνημόνιο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπέκυψε. Κάποιοι άλλοι ψήφισαν υπέρ και σήμερα αντελήφθησαν ότι το Σεπτέμβριο όσοι ψήφισαν «ναι» δε θα μπορούν να κυκλοφορήσουν το δρόμο». Τώρα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν, καταψηφίζοντας τα εργασιακά, που είναι μέσα στο Μνημόνιο. Δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν ή ήθελαν να πάνε κόντρα στην Νέα Δημοκρατία;», διερωτήθηκε. «Όταν, το φθινόπωρο, ο κόσμος θα ψάχνει κάπου να ακουμπάει, θα ακουμπήσει στη Νέα Δημοκρατία», προέβλεψε. Απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «έχει αμαρτίες ο συνδικαλισμός, όπως έχει και η πολιτική. Οι αμαρτίες του συνδικαλισμού ήταν ότι στοιχήθηκε πίσω από τα κόμματα. Δεν μπορεί να τα βάζει κανείς με το συνδικαλιστικό κίνημα». Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του λιμανιού από το ΠΑΜΕ, διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας ότι «αυτές οι λογικές οι ακραίες δεν είναι από ανεξάρτητους συνδικαλιστές, αλλά από οργανωμένη παράταξη σε κόμμα». «Λίγο προσοχή. Δε φταίνε πάντα οι συνδικαλιστές. Αν η υπουργός έχει κλείσει τα αφτιά της, τι περιμένετε να πουν οι συνδικαλιστές;», διερωτήθηκε, δικαιολογώντας τη στάση των μελών της ΔΑΚΕ για την αποχή των βαθμολογητών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αβραμόπουλος: «Ενημέρωση για το Μακεδονικό»

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εξωτερρικής πολιτικής, καθώς είναι το «χαρτοφυλάκιό» του. Κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει», προσθέτοντας ότι «αφού ξεκαθαρίσει η σκοπιανή κυβέρνηση, εμείς είμαστε εδώ». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης και να πει την αλήθεια» για το Μακεδονικό. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν ασκεί εξωτερική πολιτική πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια» και επισήμανε την ανάγκη «εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά».

Λιβανός: «Η ΝΔ κλείνει τους λογαριασμούς με το χθες»

«Η Νέα Δημοκρατία κλείνει τους λογαριασμούς της με το χθες», είπε ο αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Σπήλιος Λιβανός, θέτοντας ως βασικό άξονα του Συνεδρίου την «ιδεολογική αφύπνιση της Νέας Δημοκρατίας». «Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει την ιδεολογία ως θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός νέου, κοινωνικού, μαζικού οράματος. Επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική, που υπηρετεί το κοινωνικό, το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αρνείται το lifestyle, το apolitik και τη διαχειριστική λογική», είπε ο κ. Λιβανός. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «αναγέννηση της ελληνικής Κεντροδεξιάς με ένα συνέδριο διαλόγου και όχι χειροκροτητών». http:Newstime

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»