KOI NH ΛΟΓΙΚΗ

Με τον όρο κοινή λογική εννοείται ο τρόπος αντίληψης των κανόνων της ζωής και της κοινωνίας που είναι αποδεκτές από τους πολλούς.Κοινή λογική ονομάζουμε και το φαινόμενο,όπου μια κοινωνία έχει σαν κατεστημένο,ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης σε μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνει και το τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το εσωτερικό του όσο και το εξωτερικό του περιβάλλον.
Η γνώμη των πολλών στη πολιτική παίρνει τη μορφή μιας πανίσχυρης λογικής που δημιουργεί δίκαιο.
Το ερώτημα η γνώμη των πολλών ή των επαϊόντων απαντήθηκε από το Σωκράτη και έγειρε στη πλευρά των επαϊόντων.
Η κοινή λογική σαν έκφραση της γνώμης των πολλών δεν υπηρετεί πάντα την αλήθεια.
Πολλές φορές στη πολιτική η κοινή λογική ,στη ποιό απλή της έκφραση το αυτονόητο ,είναι το ζητούμενο.
Στη σύγχρονη Ελλάδα η μη αντίληψη της κοινής λογικής οδήγησε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας,αν δεν επικρατήσουν στη κοινή αντίληψη τα αυτονόητα τότε πιθανόν να οδηγηθεί η χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.Στις μέρες μας στο ερώτημα ποιός πληρώνει, η κοινή λογική απαντά αυτοί που συσσώρευσαν και συσσωρεύουν πλούτο,οι μονίμως φοροκλέπτοντες,οι εκμεταλευτές του ελληνικού δημοσίου και άλλοι πολλοί με το γενικό τίτλο λαμόγια,η πολιτική πρακτική όμως αγνοεί τα αυτονόητα.
Η κοινή λογική παίρνει ορισμένες φορές τη μορφή της κοινής γνώμης που άγεται και φέρεται,από κατεστημένα συμφέροντα,οι αντιλήψεις της μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη με τη συνεργασία πολιτικών και ΜΜΕ.Δημιουργούνται στερεότυπα στη κοινή αντίληψη έξω από κάθε πραγματικότητα ,σε αυτή τη κατεύθυνση βοηθούν οι ομάδες συμφερόντων και τα πολιτικά κόμματα.
Το ζητούμενο της εποχής μας είναι η σύνθεση της γνώσης των επαϊόντων και της γνώμης των πολλών, αφού πρώτα διαφωτιστεί από τους ειδήμονες. Αυτό προϋποθέτει παιδεία σφαιρική, στην οποία το κλασικό της μέρος θα προσφέρει το βάθος και το πλάτος του στοχασμού, το θετικό της μέρος την ὧν οὐκ ἄνευ οξύνοια και τον πραγματισμό, ενώ το τεχνολογικό της μέρος θα προσφέρει τη μέθοδο.
Πολλές φορές η λογική του ενός που πάει κόντρα στο ρεύμα αποδεικνύεται τελικά, ότι υπηρετεί την αλήθεια.
Στην επιστήμη η κοινή λογική δεν αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγονται για τη προσέγγιση της γνώσης.
Το θέμα της αντίφασης της κοινής λογικής με τα πορίσματα της επιστήμης έγινε ποιό εμφανές όταν ο Αινστάιν δημιούργησε την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
Ο απλός ισχυρισμός ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή σε οποιοδήποτε αδρανειακό σύστημα αναφοράς έχει επιπτώσεις που αψηφούν την κοινή λογική ,όπως πχ, ότι ο χρόνος διαστέλλεται ,η μάζα αυξάνει ,το μήκος συστέλλεται.
Οταν αυτό τονίστηκε με έμφαση στον Αϊνστάιν,η απάντηση του ήταν ότι η κοινή λογική είναι το στρώμα των προκαταλήψεων που δημιουργείται στον άνθρωπο πριν την ηλικία των δεκαοκτώ ετών.
Η αίσθηση μας για το χώρο το χρόνο και την κίνηση,βασίζεται στην παρατήρηση της παιδικής ηλικίας,
ενός κόσμου στον οποίο δεν κυκλοφορούν αντικείμενα με ταχύτητες συγκρίσημες με εκείνη του φωτός.
Ίσως αν είχαμε βρεθεί σε πολιτισμό που περιστρέφοταν γύρω από το σύμπαν με διαστημόπλοια που κινούνται με ταχύτητες κοντά στη ταχύτητα του φωτός,τότε οι αντιλήψεις για το χώρο και το χρόνο θα φαίνονταν να είναι η κοινή λογική.
Το πραγματικό ερώτημα ,από επιστημονική άποψη,δεν είναι αν η ειδική σχετικότητα αψηφά τη κοινή λογική,αλλά αν μπορεί να αποδειχθεί ότι μας οδηγεί σε αντιφάσεις.Εάν είναι έτσι ,τότε η κοινή λογική κερδίζει.
Από τότε που δόδηκε στη δημοσιότητα η θεωρία του Αϊνστάιν,διάφοροι επιστήμονες με μελέτες τους ισχυρίζονται ότι οδηγεί σε αντιφάσεις.Το παράδειγμα της διαστολής του χρόνου,δείχνει πως με προσεκτική ανάλυση μια εκ πρώτης όψεος αντίφαση,οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αντίφαση.
Σε κάθε συνάντηση επιστημόνων εξετάζονται όλες οι προφανείς αντιφάσεις των θεωριών και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος επίλυσης τους .
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης του κόσμου.
Εκεί όμως που η κοινή αίσθηση του κόσμου είναι δημιουργική ,είναι στη περίπτωση του πολιτισμού ενός λαού που έχει να κάνει με τις παραδόσεις του και την αντίληψη και τη φιλοσοφία του για τη ζωή.
Οι λαοί επιτυγχάνουν όταν καταφέρουν η αλήθεια να ταυτιστεί με τη κοινή λογική .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!