Η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και περιέχει σπάνια αρχαιολογικά ορόσημα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη που φέρει το όνομά του στις ακτές της Μεσογείου στις 7 Απριλίου 331 π.Χ. στα ερείπια μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης που ονομάζονταν Ρα Καντέτ ή Ρακούντα, διαβάζουμε σε δημοσίευμα της αιγυπτιακής Youm7.
Η ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας, απειλείται σήμερα από έναν αόρατο αλλά καταστροφικό εχθρό: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι καταρρεύσεις κτιρίων πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Αυτό το φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας, γράφει η γαλλική sciencepost.
Μια πόλη με ένδοξο ελληνικό παρελθόν
Από τη δημιουργία της, η Αλεξάνδρεια έγινε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, γνώσης και εμπορίου που προσέλκυσε στοχαστές, επιστήμονες και καλλιτέχνες από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η θρυλική βιβλιοθήκη της, που θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη της εποχής της, φιλοξενούσε εκατοντάδες χιλιάδες χειρόγραφα, καθιστώντας την Αλεξάνδρεια κέντρο γνώσης.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, χτισμένος στο νησί του Φάρου, ήταν ένα αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό επίτευγμα που συγκαταλέγεται στα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Αυτά τα μνημεία συμβολίζουν το μεγαλείο και την επιρροή αυτής της κοσμοπολίτικης πόλης.
Η Αλεξάνδρεια είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες όπως η Κλεοπάτρα, η τελευταία Ελληνίδα βασίλισσα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Η σχέση της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο σημάδεψε την ιστορία και ενίσχυσε τη θέση της Αλεξάνδρειας στη φαντασία των διανουμένων.
Η απειλή
Σήμερα, παρά τους αιώνες που έχουν περάσει, όταν περιδιαβάζαμε την Αλεξάνδρεια βλέπαμε την πόλη να παραμένει στη ζωντάνια, μέσα σε μια πλούσια μια μοναδική αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά.
Τα στενά δρομάκια, τα ιστορικά μνημεία και το μείγμα ανατολίτικων και μεσογειακών επιρροών προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτός ο πλούτος απειλείται πλέον σοβαρά από έναν σιωπηλό και αδυσώπητο εχθρό: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση των ακτών.
Σημάδια επικείμενης κατάρρευσης
Σύμφωνα με μελέτες για τις συνέπειες της παρόδου των αιώνων πάνω στην αρχαία πόλη και δη μάλιστα των πρόσφατων ετών, επιστήμονες -ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό προηγμένων τεχνικών.
Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν μεταξύ 1974 και 2021 και συγκρίνοντάς τες με ιστορικούς χάρτες που χρονολογούνται από το 1887, το 1959 και το 2001, μπόρεσαν να παρατηρήσουν την υποχώρηση της ακτογραμμής και την προοδευτική απώλεια γης.
Οι ισοτοπικές μελέτες των εδαφών αποκάλυψαν επίσης ότι τα κτίρια καταρρέουν από κάτω προς τα πάνω, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της διείσδυσης αλμυρού νερού.
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth’s Future στις 12 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των καταρρεύσεων παράκτιων κτιρίων στην Αλεξάνδρεια έχει αυξηθεί από περίπου μία ανά έτος σε 40 ετησίως την τελευταία δεκαετία.
Μεταξύ 2001 και 2021, 280 κτίρια κατέρρευσαν , προκαλώντας το θάνατο 85 ανθρώπων. Ακόμη χειρότερα, 7.000 άλλες δομές απειλούνται τώρα.
Αυτή η δραματική επιτάχυνση συνδέεται άμεσα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Από το 1880, η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 20 έως 23 εκατοστά , συμπεριλαμβανομένων 10 εκατοστών μόνο από το 1993. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να φτάσει τα 2,2 μέτρα έως το 2100.
Σε αυτήν τη διαπίστωση, οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια τους, δεν θα μπορούσε κάποια ανθρώπινη επέμβαση στην περιοχή να αποτρέψει ένα κακό ενδεχόμενο για την πανάρχαια αιγυπτιακή πόλη.
Η ελπίδα είναι να μην δούμε μια τέτοια καταστροφική επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε πανάρχαιες πόλεις και τοποθεσίες αλλά και νησιά στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.
Αν και ζήτημα τίθεται εκ νέου, είναι η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας που αλλάζει την κλιματική ισορροπία ή είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο του πλανητικού συστήματος μέρος του οποίου είναι και η Γη;
Σχόλια