Οι Μπεκτασήδες της Τουρκίας δεν βλέπουν θετικά ένα θρησκευτικό κρατίδιο στην Αλβανία

Σεπτέμβριος 24, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι εκπρόσωποι της αίρεσης Μπεκτάς στην Τουρκία αντέδρασαν στο σχέδιο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να ιδρύσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασί στο έδαφος της χώρας του κατά το πρότυπο του Βατικανού.

Σύμφωνα με τους New York Times, το νέο κράτος θα ονομάζεται «το κυρίαρχο κράτος του τάγματος των Μπεκτασί. Θα υπάρξει ξεχωριστή κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα καλύπτει 270 εκτάρια στην ανατολική πλευρά των Τιράνων, καθιστώντας το, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τη μικρότερη χώρα στον κόσμο. Θα χαρακτηρίζεται από χαλάρωση στη χρήση αλκοόλ από τους άνδρες και ελευθερία ενδυμασίας από τις γυναίκες. Επικεφαλής αυτού του μικρού κράτους προορίζεται να είναι ο πνευματικός ηγέτης των Μπεκτάς από την Αλβανία, Έντμοντ Μπραχιμάι, γνωστός στην κοινότητά του ως Μπάμπα Μόντι/ Baba Modi.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αλεβιτών-Μπεκτάς από την Τουρκία σε δηλώσεις τους που δημοσιεύτηκαν στο τουρκικό δίκτυο Haber Global που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρουν ότι ο μπεκτασισμός και το «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασυμβίβαστες μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασί της Τουρκίας, Ζεϊνέλ Αμπεντίν Κοτς, δήλωσε: «Ως Αλεβίτες Μπεκτασί που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της ανεξιθρησκίας. Ο μπεκτασισμός είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που προέρχεται από την Τουρκία. Ωστόσο, περίπου 115.000 Μπεκτάση ζουν και στην Αλβανία. Και αυτό αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού της Αλβανίας. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Είναι μέρος του ο τουρκικός μπεκτασισμός ή είναι αλβανικό; Δεν επιδοκιμάζουμε σε καμία περίπτωση ένα κράτος που βασίζεται στη πίστη».

Αλλά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπεκτάς Αλεβίτες και συγγραφέας Αλί Μπακίζ πιστεύει ότι η πίστη των Μπεκτάς δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κράτος.

«Η αίρεση των Μπεκτασή Αλεβιτών ζει σε αυτά τα μέρη εδώ και αιώνες. Αργότερα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε στα Βαλκάνια, φτάνοντας μέχρι την Ουγγαρία και η Αλβανία έγινε η πιο σημαντική χώρα για αυτούς. Η φιλοσοφία των Αλεβιτών-Μπεκτάς θεωρεί τα 72 έθνη ως ένα, συμβουλεύει όλους να είναι κυρίαρχοι των πράξεών τους, να αγαπούν τις παρορμήσεις και τα λόγια τους και να σταθούν στο πλευρό των καταπιεσμένων. Ένα θρησκευτικό κράτος είναι λάθος. «Κάθε κράτος έχει δύναμη, ενώ στην πίστη των Αλεβιτών-Μπεκτάς υπάρχει ελευθερία», είπε ο Αλί Μπακίζ.

Από την πλευρά του, ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπεκτασί των Αλεβιτών στην Τουρκία, Χουσεΐν Γκιούζελγκιουλ, φέρεται να δήλωσε ότι ενώ πιστεύει ότι τα διάφορα βήματα που γίνονται από χώρες για την αναγνώριση της πίστης της αίρεσης των Μπεκτασί σε όλο τον κόσμο είναι γενικά θετικά, υποστηρίζει επίσης την άποψη ότι η πίστη των Μπεκτασήδων και το θρησκευτικό κράτος δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

 «Δεν θεωρούμε σωστό το κράτος που βασίζεται στη θρησκεία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει όπου υπάρχει ανεκτικότητα, ειρήνη και αγάπη», τόνισε ο Γκιούζελγκιουλ.

echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;