Το Βελιγράδι γιορτάζει τη «σερβική κατοχή» της ‘Μακεδονίας’ (βουλγαρικό δημοσίευμα)

Σεπτέμβριος 29, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: Το σερβικό μνημείο στο Καϊμακατσαλάν – instagram

Ένα άλλο σημάδι ότι το κυβερνών καθεστώς του Πρωθυπουργού  Χριστιάν Μίτσκοσκι στα Σκόπια ακολουθεί φιλοσερβική πολιτική αυτή τη φορά προήλθε από το περίφημο όρος Καϊμακτσαλάν, όπου πριν από 108 χρόνια έλαβε χώρα μια από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ Βουλγάρων και Σέρβων για την ελευθερία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, δημοσιεύει το βουλγαρικό BGNES.

Η Σερβία τιμά την επέτειο της μάχης, που έλαβε χώρα μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου 1916, με μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς, ο οποίος θεωρείται το δεξί χέρι του αυταρχικού Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως σημειώνεται.

Στην κρατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο ταξίαρχος Γκόραν Μομτσίλοβιτς, ο συνταγματάρχης Ντράγκαν Στάνισιτς, καθώς και ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Νεμάνια Στάροβιτς.

«Το καθεστώς Μίτσκοσκι, μαζί με το δεξί χέρι του Βούτσιτς, πανηγύρισαν τη σερβική κατοχή της Μακεδονίας», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα

Ο υπουργός Γκάσιτς δήλωσε ότι το Καϊμακτσαλάν είναι ιερός τόπος και σύμβολο «ηρωισμού, αυτοθυσίας και ακλόνητου αγώνα του σερβικού λαού για ελευθερία». Στην εκδήλωση μιλήθηκαν μόνο τα σερβικά και κυμάτισαν σερβικές σημαίες.

Δυστυχώς, το Καϊμακτσαλάν άκουσε για άλλη μια φορά την ιστορία της Παλαιάς Σερβίας, όπως αποκαλούσαν οι Σέρβοι σοβινιστές τα εδάφη της Βαρντάρσκας, που αποτελεί επίσης πρόκληση για την κυριαρχία της σύγχρονης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλλά αυτό σαφώς δεν θεωρείται απειλή από το καθεστώς Μίτσκοσκι, το οποίο βλέπει τον Βούτσιτς ως τον μεγαλύτερο σύμμαχό του και την ΕΕ την θεωρεί χαμένη υπόθεση. Ούτε ένα επικριτικό δημοσίευμα δεν εμφανίστηκε στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή αυτόν τον εορτασμό.

Φωτό από τη σερβική γιορτή στο Καϊμακτσαλάν (Instagram)

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι, ο στρατός των οποίων ηττήθηκε από τους Βούλγαρους το 1915, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο νησί της Κέρκυρας.

Εκεί, με γαλλική βοήθεια, αναδιοργανώθηκε και εντάχθηκε ξανά στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον μας στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μία από τις πρώτες του μάχες ήταν ακριβώς στο Καϊμακτσαλάν, το οποίο οι Σέρβοι κατάφεραν να καταλάβουν, προκαλώντας τεράστιο αριθμό θυμάτων – πάνω από 5.000 στρατιώτες και αξιωματικούς.

Παρά το υψηλό τίμημα που πλήρωσε η Σερβία για το Καϊμακτσαλάν, δεν κατάφερε να αναπτύξει την επίθεση της και να αποκτήσει ένα πολύτιμο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Βουλγαρίας.  

Την εποχή της μάχης του Καϊμακτσαλάν, η τότε Βαρντάρσκα απελευθερώθηκε και έγινε μέρος του Βασιλείου της Βουλγαρίας. Οι γιοι της πολέμησαν πλάι-πλάι με τους Βούλγαρους αδελφούς τους από τα παλιά εδάφη στην 11η Μακεδονική Μεραρχία εναντίον του Σέρβου κατακτητή. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ντόπιος πληθυσμός πολέμησε στο πλευρό των Σέρβων, όπως σημειώνεται.

Τέτοιου είδους εορτασμοί, που επιτρέπονται από το καθεστώς Μίτσκοσκι, είναι πάνω απ’ όλα κοροϊδία της μνήμης των προγόνων του σημερινού πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, που σε καμία περίπτωση δεν ένιωθαν Σέρβοι, αντίθετα, πολέμησε ενάντια στο ενδεχόμενο επανασερβικής κατοχής, που δυστυχώς έγινε γεγονός μετά το 1918, καταλήγει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»