Ο Δένδιας προειδοποίησε με θέμα τουρκικών νησιών που σύμφωνα με τη «Λωζάννη» δεν έπρεπε να κατέχει η Τουρκία

Ο Δένδιας προειδοποίησε με θέμα τουρκικών νησιών που σύμφωνα με τη «Λωζάννη» δεν έπρεπε να κατέχει η Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», προειδοποίησε πολύ αυστηρά την Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό γιατί μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, ενώ το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ., υπάρχουν νησιά πέρα αυτών «τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία».
 κατοχή νησιών από την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάννης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό.
»Οι αναθεωρητισμοί και τα περί γκρίζων ζωνών θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ.
»Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ., όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται.
»Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει, ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές, τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία».

Το θέμα είχε θέσει και ο Κοτζιάς

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2017 ο Νίκος Κοτζιάς, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι, προσέξτε γιατί υπάρχουν και «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας.

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη.
»Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία», είχε ξεκαθαρίσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν – όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας – περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτή την κατηγορία», είχε τονίσει ο τότε Έλληνας ΥΠΕΞ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.
https://www.tribune.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!