Που κολάει η συμφωνία με τα Σκόπια. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εμπλοκή και το ξεπέρασμά της



Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ζητήσει απόν Αλέξη Τσίπρα «λίγο περισσότερο χρόνο» για να προχωρήσει στη «Συμφωνία των Πρεσπών», μια συμφωνία που θα περιέχει όσα συμφώνησαν ο υπουργός του επί των Εξωτερικών με το Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες. Που «κολάει» όμως η συμφωνία με τα Σκόπια;
Οι παραχωρήσεις της Αθήνας
Στη συμφωνία αυτή η Αθήνα έχει κάνει τις σοβαρές παραχωρήσεις της – κυρίως σε όσα αφορούν τη «Μακεδονική ταυτότητα» των Σκοπιανών και τη «Μακεδονική γλώσσα τους» – που θα συνοδεύουν τη σύνθετη ονομασία.

Τι «δίνουν» τα Σκόπια
Από την πλευρά τους τα Σκόπια πρέπει «να δώσουν» στην Αθήνα τις δύο σημαντικές προϋποθέσεις που ζητά, προκειμένου να λάβουν το κλειδί της εισόδου τους σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ: Εφαρμογή του σύνθετου ονόματος erga omnes (σε όλες τις εσωτερικές και διεθνείς χρήσεις) και αλλαγή του Συντάγματος τους.
Τι θα συμβεί αν συμφωνήσουμε
Ακόμα και αν οι δύο πρωθυπουργοί υπογράψουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών» (που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω) απιτούνται ακόμα δύο βήματα: Να εγκριθεί η συμφωνία σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Η υποσχετική της Κυβέρνησης
Ωστόσο η Αθήνα έχει αποδεχτεί ότι στο διάστημα μεταξύ της υπογραφής της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και της επικύρωσής της με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την ψήφο της ελληνικής Βουλής, θα δώσει την πολυπόθητη επιστολή «υποσχετικής» που θα επιτρέπει στα Σκόπια να κάνει αίτηση ένταξης  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση θεωρεί ότι «μπορεί να περάσει τη συμφωνία αυτή». Ο Ζόραν Ζάεφ «έχει να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα», αναφέρουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το εσωτερικό μέτωπο του Ζάεφ
Καλά πληροφορημένες πηγές στη γειτονική χώρα αναφέρουν τα εξής:
–   Το κυβερνών κόμμα SDSM φαίνεται να είναι «μπετόν». Τόσο η ηγεσία υπό τον Ζάεφ όσο και η βάση στηρίζουν τη λύση ώστε να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος και αυτός προς το ΝΑΤΟ.
   Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο αλβανικό, το DUIτου Αλί Αχμέτι, προτίθεται να στηρίξει την επίλυση του θέματος της ονομασίας και την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα.
–    Πρόβλημα μεταξύ του SDSM και του DUI ενδεχομένως να υπάρξει σε σχέση με το όνομα στο δημοψήφισμα, καθώς το DUI έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή του και προτιμά την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα πηγές του DUI υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα, όπως και τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, δεν θα μποϋκοτάρουν ένα δημοψήφισμα, από την έκβαση και την επιτυχία του οποίου εξαρτάται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
–    Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως  (το VMRO-DPMNE) είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει το σχοινί με τον Ζάεφ. Το κόμμα του Γκρουέφσκι (και του Προέδρου Ιβανόφ) είναι εκείνο που πρέπει να πειστεί γιατί η ψήφος του είναι απαραίτητη και στην αλλαγή του Συντάγματος  στο κοινοβούλιο αλλά και στο δημοψήφισμα. Αν η αντιπολίτευση μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, θα είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κατώτατο όριο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) προκειμένου αυτό να είναι έγκυρο.
–     Οι σκληρές θέσεις που έχει αναπτύξει κατά καιρούς το VMRO ως προς την συνταγματική τροποποίηση, είναι στοιχείο της δυσκολίας να βρεθεί μια χρυσή τομή.
Με δυό λόγια
Οι Πρέσπες φαίνονται και μακριά και κοντά. Εξαρτάται από ποια πρωτεύουσα τις κοιτάς…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!