ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές



ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές


Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο υπογραμμίζει το Υπ. Εξωτερικών. Ο Ν. Κοτζιάς ξεπερνά τα όρια και υιοθετεί μη ειρηνική προσέγγιση στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, ανακοίνωσε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο, όμως, δυστυχώς, φαίνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει μακράν από την υπευθυνότητα που απαιτεί η πολιτική του θέση, ήταν το σχόλιο του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοΐ, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ανησυχία του για τα σχόλια του Έλληνα ΥΠΕξ αναφορικά με την στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ.Ακσοΐ, αναφέρει πως η δήλωση του Νίκου Κοτζιά είναι «ανησυχητική».
Υπενθύμισε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας και σημείωσε πως η Άγκυρα τόνισε πως περιμένει η Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκλιμακώσει της εντάσεις στο Αιγαίο.  Παρά τις διαφορές των δυο χωρών, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και η επικέντρωση στις λύσεις των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με τον κ. Ακσοΐ.
«Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε για μια ακόμα φορά πως η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: «Αλλά, δυστυχώς, φαίνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει μακράν από την υπευθυνότητα που απαιτείται από την πολιτική του θέση».
Ζήτησε επίσης από τον κ. Κοτζιά να είναι λογικός, σύμφωνα με την κοινή επιθυμία που εξέφρασαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας σε εκπομπή του Alpha, αναφορικά με τα όσα έγιναν στα Ιμια, τόνισε ότι «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ‘ειρηνική’, ας το πούμε, συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».
Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν υπάρξει ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, απάντησε: «Δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι. Τους το έχω πει. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δήλωσε τα εξής:
«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.
Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!