«ΓΡΟΘΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: «Πληρώστε για την κατοχή στην Κύπρο και τους αγνοούμενους»!

ερντογαν3
Ισχυρό χαστούκι μαζί με σκληρές συστάσεις στην Τουρκία έδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης που επαναλαμβανει την υποχρέωση της Άγκυρας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν για το ζήτημα της Κύπρου τον Μάιο του 2014, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, συν τους τόκους.
Αφορμή για τις συστάσεις του Συμβουλίου, στάθηκε η εξέταση της απόφασης του ΕΔΑΔ επί της 4ης διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», αλλά και η αδιαφορία της Τουρκίας μπροστά στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την λύπη της όπως σημειώνει χαρακτηριστικά για την «απουσία κάθε αντίδρασης από πλευράς τουρκικών αρχών μέχρι στιγμής» στις εκκλήσεις να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αγνοούμενους της Κύπρου και κατεχόμενες περιουσίες στο ψευδοκράτος.
Η αναπάντητη επιστολή σε Ερντογάν
Εξάλλου, ανακοίνωση της Επιτροπής Υπουργών που συνεδρίασε μεταξύ 7-9 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των αποφάσεων εκ μέρους της Τουρκίας, αναφέρει ότι ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ έθεσε το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, με επιστολή του στις 28 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
Η παρέμβαση Ζάγκλαντ ζητήθηκε εκ νέου από την Επιτροπή Υπουργών, κατά την τελευταία ανασκόπηση προόδου της υλοποίηση των αποφάσεων του δικαστηρίου στις υποθέσεις «Βαρνάβα και άλλοι κατά Τουρκίας» και της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υπουργών επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή των αποζημιώσεων, καταδικάζει την απουσία προόδου και προτρέπει την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών εκτοπισμένων θα συζητηθεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2017.                                                                                                                                            http://www.crashonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!