Ελλάδα, Ευρώπη… Σαμαράς;


samarmerkel
Επιτυχημένο θα λέγαμε ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως το ταξίδι Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι κρίνοντας από το περιεχόμενο των μάλλον ευνοϊκών δηλώσεων Μέρκελ-Ολάντ που δείχνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να περιορίσει – αν και όχι να απαλείψει – τη δυσαρέσκεια των Γερμανών συντηρητικών προς το πρόσωπό του για την επίμονη αντιμνημονιακή στάση του στα πρώτα δύο χρόνια της ελληνικής κρίσης αλλά και να αποσπάσει – για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό – δηλώσεις μερικής στήριξης του Βερολίνου και μεγάλης στήριξης του Παρισιού προς την Ελλάδα.
Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι Μέρκελ και Ολάντ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν το ελληνικό αίτημα για περισσότερο χρόνο κατά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και την αποπληρωμή των δανείων της Ευρωζώνης, είναι ενδιαφέρον όμως ότι μετά από καιρό για πρώτη φορά είδαμε τη Μέρκελ να λέει πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορεί».
Μετά από πολλές εβδομάδες ακατάπαυστης κακοφωνίας σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και άφθονης γκρίνιας σχετικά με την έλλειψη προόδου της Αθήνας και τις δημοσιονομικές αστοχίες του ελληνικού κράτους κατά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο φαίνεται ότι κάτι απέδωσε καθώς η Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει ξεγράψει τη συμμετοχή της Αθήνας στο ευρώ. «Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει τμήμα της Ευρωζώνης» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και υποσχέθηκε πως η χώρα της «θα βοηθήσει όσο μπορεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παραμείνει δεσμευμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
«Χρειαζόμαστε χώρο να ανασάνουμε», ήταν το βασικό μήνυμα που προσπάθησε να επικοινωνήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στον γερμανικό Τύπο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. «Είμαστε ένας περήφανος λαός και δεν θέλουμε να είμαστε υποχρεωμένοι να εξαρτόμαστε από τα χρήματα των άλλων λαών». Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε τη γερμανική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και είπε ότι κάθε φημολογία σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «τοξική».
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει στον Αντώνη Σαμαρά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, ότι δηλαδή οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν θα δώσουν τίποτα στην Αθήνα προτού πάρουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικας των δανειστών σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Η Αγγέλα Μέρκελ είπε συγκεκριμένα πως η κυβέρνησή της «δεν θα πάρει πρόωρες αποφάσεις» και ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «η έκθεση προόδου της τρόικας θα δείξει πως η Ελλάδα επιτυγχάνει αποτελέσματα». Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε εν τούτοις πως οι συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό έδειξαν ότι «πολλά μένουν ακόμη να γίνουν» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της» σε αντάλλαγμα για τα δάνεια των Ευρωπαίων.
Δεύτερος σταθμός του ταξιδιού Σαμαρά ήταν το Παρίσι, όπου μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Ολάντ  τόνισε την επιθυμία της Γαλλίας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Και ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων «κατά τρόπο που θα στηρίζεται από τον ελληνικό λαό», αλλά έκανε ένα βήμα παραπάνω από τη Μέρκελ, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Ο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην διαρρήξει το ενιαίο μέτωπο αυστηρότητας έναντι του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της ελληνικής προσαρμογής όπως είχε συμφωνήσει με το Βερολίνο και να μην δεσμευτεί ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση Σαμαρά. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ πάντως, που επέμεινε «στα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν», ο Ολάντ επέμεινε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψη της «τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί στην Ελλάδα» και τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι οφείλει να κάνει για να στηρίξει την Ελλάδα» αμέσως μόλις η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώσουν την έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε υπαινιγμούς για τις υποχρεώσεις και των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα, ενώ προσδιόρισε και σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο: «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα εδώ και δυόμισι χρόνια, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο υπάρχουν δεσμεύσεις προς επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αποφάσεις για να ληφθούν και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, πράγμα που σημαίνει αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».  
Να σημειώσουμε ότι ο στόχος του ταξιδιού Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν να πείσει τις ηγεσίες των δύο μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης για μια διετή παράταση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος – έτσι ώστε να υλοποιήσει τουλάχιστον μία από τις πάμπολλες προεκλογικές υποσχέσεις του αλλά και να μειωθεί το βάθος της ύφεσης που σαρώνει την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου μνημονίου η Αθήνα θα πρέπει να  μειώσει το συνολικό έλλειμμά της κάτω του 3% ως το 2014 πραγματοποιώντας δημοσιονομικές περικοπές περί το 2.5% του ΑΕΠ φέτος. Αυτό που ζητά ο Σαμαράς είναι ο στόχος του ελλείμματος κάτω του 3% είναι να μεταφερθεί στο 2016, έτσι ώστε φέτος να γίνουν περικοπές περί το 1.5%. Το ελληνικό αίτημα περιλαμβάνει επίσης τη μετάθεση της έναρξης των αποπληρωμών των δανείων του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κρατών στο 2020 αντί του 2016 που προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο.
Μαριάννα Τόλια ,http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!