Μέρκελ: «Έλληνες, δεν ξέρετε από διαπραγμάτευση»!

Σοκ θα έπρεπε να προκαλέσουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στην ελληνική πολιτική τάξη και την ελληνική κοινωνία οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο βρετανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκάλεσε «καταστροφικό» το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε εξασθένισή της, αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο για την εξαπόλυση νέων κερδοσκοπικών επιθέσεων. Σε περίπτωση υπόδειξης στην Ελλάδα του δρόμου της εξόδου από την Ευρωζώνη, με απλά λόγια «οι αγορές» θα αναρωτιούνταν εύλογα «ποιος θα είναι ο επόμενος», αφού η ενωμένη Ευρώπη θα εμφανιζόταν ανίκανη να προστατεύσει ένα μέλος της, ανεξαρτήτως του πόσο «άτακτο» θα είχε αποδειχθεί και η αμφιβολία για την ευρωστία και τη βιωσιμότητα της ΕΕ θα εξαπέλυαν επιθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Η Μέρκελ θυμήθηκε ότι η απόφαση να ανήκουν τα ευρωπαϊκά κράτη σε μια νομισματική ένωση δεν είναι αμιγώς νομισματική, αλλά – πρωτίστως κατά τη γνώμη μας – πολιτική. Επίσης, θυμάται… ξαφνικά ότι οι συνθήκες της Ένωσης δεν παρέχουν το απαραίτητο πλαίσιο εξόδου μιας χώρας.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», παραδέχθηκε στη συνέντευξή της η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η «Ευρώπη και ιδίως η Ευρωζώνη, είναι σε κρίση… συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», απαντώντας σε ερώτηση για τα αντι-γερμανικά αισθήματα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία.
Όσο και να θέλουμε να αποφύγουμε να «ευλογήσουμε τα γένια μας» δεν μπορούμε παρά να παραπέμψουμε τους φίλους μας στην ανάλυση που είχαμε δημοσιεύσει με αντικείμενο τη «στρατηγική του Σαμψών». Την ανάλυση που αποτελούσε ένα δριμύ κατηγορώ στο ελληνικό πολιτικό σύστημα με τίτλο «Η ‘επιλογή του Σαμψών’, τα παλιά ‘τζάκια’ και η κούφια ρητορική…» μπορούν οι φίλοι μας να την θυμηθούν στην ακόλουθη διεύθυνση:
Τι λέγαμε όμως ώστε θεωρούμε σήμερα ότι η ανάλυση δικαιώνεται; Γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε, ακόμα και σήμερα που έχουν μπει οι υπογραφές στη δανειακή σύμβαση, ότι ακόμα και τώρα, υπάρχουν κάποια περιθώρια επιβολής κάποιων πιο ορθολογικών προβλέψεων με αναπτυξιακό περιεχόμενο, έστω από τους πολιτικούς που απέδειξαν την ανεπάρκειά τους, χάνοντας με κατεβασμένα τα χέρια τη «σύγκρουση θελήσεων» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της; Ας θυμηθούμε ένα μικρό απόσπασμα:
«Κατά συνέπεια, στο σημείο αυτό παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επανατοποθέτησης του προβλήματος και επίτευξης καλύτερων όρων στο πλαίσιο της διαχείρισης της κατάστασης για την έξοδο από την κρίση. Εάν ο κόσμος στρέψει τα πυρά αποκλειστικά στο εσωτερικό, τότε πιθανότατα το παιχνίδι θα έχει χαθεί. Ενώ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να δεχθούν πυρά οι κρατούντες, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αισθητή η οργή της κοινωνίας και προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσποιούνταν τις «αθώες περιστερές» ενώ τόσα χρόνια κερδοσκοπούσαν σε βάρος του φτωχού νότου της Ευρώπης, ενώ γνώριζαν τα προβλήματα. ΔΕΝ μιλούσαν όμως διότι τους βόλευε.
»Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κληθεί να απαντήσει σε ένα κομβικό ερώτημα: Θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα «οικόπεδο γωνία» από γεωπολιτικής απόψεως, όπως η Ελλάδα; Διότι εάν δεν ήταν τόσο ΑΦΕΛΕΙΣ οι δικοί μας ηγέτες, ΔΕΝ θα σχεδίαζαν την πολιτική τους λαμβάνοντας ως δεδομένη την ευημερία της Ένωσης στο διηνεκές, ή ότι η λειτουργία της θα ήταν συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
»Το παιγνίδι ΔΕΝ είναι μόνο οικονομικό, είναι βαθύτατα (γεω)πολιτικό όπως έχει γράψει τόσες πολλές φορές το ‘defence-point.gr’, έχοντας αφουγκραστεί τις απόψεις που διατυπώνουν προσωπικότητες που επηρεάζουν την παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, όχι τον μικρόκοσμο που αντιλαμβάνονται πολλοί…»
Αυτά λέγαμε…http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!