Ηχηρό μήνυμα Pompeo σε Τουρκία στη σκιά της πρόκλησης στο Καστελόριζο: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η λύση για τις ΑΟΖ - Kalin: Θα συζητήσουμε και για νησιά

 


Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo

(upd7) Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απευθύνουν οι ΗΠΑ στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας που κορυφώθηκε με τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα (το απόγευμα θα μεταβεί στα Χανιά, όπου και θα φιλοξενηθεί στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη) εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Pompeo.
Κι αυτό τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, υποστήριξε με δηλώσεις του στο Reuters, ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν από το σημείο όπου διεκόπησαν και εκτός από την ΑΟΖ θα περιλαμβάνουν νησιά και εναέριο χώρο.
Με δεδομένο ότι στη συνέχεια, ο Pompeo δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, η επίσκεψη του στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στηρίζεται η θέση των ΗΠΑ ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Κατά συνέπεια, ενισχύεται και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής (1-2/10/2020) όσο και της έναρξης των διερευνητικών επαφών.
Άλλωστε, το σχόλιο του Pompeo για την άφιξη του στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, ένα ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική.
Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ανυπομονώ να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» επισημαίνει ο Pompeo και συνοδεύει την ανάρτηση με φωτογραφικό στιγμιότυπο από την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη.

https://bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!