Η Σόφια μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ





Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αλλάξατε τη σημαία σας, αλλάξατε το όνομά σας, θα αλλάξετε και την (σ.σ. κλεμμένη) Ιστορία (σ.σ. που υιοθετήσατε) για να μπείτε στην ΕΕ» δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ.

«Το έχουμε πει εκατό φορές. Εδώ και δέκα μήνες αποχωρήσατε από την επιτροπή για την Ιστορία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Βουλγαρία θα ανταποδώσει. Είμαστε ξεκάθαροι προς τα Σκόπια» τόνισε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ.

Η Βουλγαρία έχει κρατήσει σκληρή στάση σε δύο ζητήματα: της γλώσσας και της Ιστορίας. Η Βουλγαρία κατηγορεί την Βόρεια Μακεδονία πως κλέβει τους Εθνικούς Ήρωες και την Ιστορία της Βουλγαρίας, όπως τον Γκότσε Ντέλτσεβ. Επίσης, την κατηγορεί για δημιουργία μιας δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας, τη στιγμή που η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι μια παραλλαγή, ιδίωμα, της Βουλγαρικής.



Τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Βουλγαρία, η οποία δεν θα δεχτεί να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία, επικαλούμενη το άρθρο περί καλής γειτονίας της ΕΕ.

«Στέλνω μήνυμα στη γειτονική Βουλγαρία ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με τον Γκότσε Ντέλτσεβ. Αν πληγωθούμε, αυτό δεν είναι φιλία. Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση με τη φίλη Βουλγαρία» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να αποδεχτεί ότι ο Γκότσε Ντέλτσεβ ήταν Βούλγαρος ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αποκλεισμούς.

«Χρειάζεται φιλία με τους φίλους και πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση. Με όσα είπατε, η Βουλγαρία κερδίζει. Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι χαρούμενες. Να μην νικήσει η Βουλγαρία, ούτε η Βόρεια Μακεδονία και οι Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά. Δεν υπάρχουν διλήμματα. Μιλούν πολύ συχνά για τη μακεδονική γλώσσα. Είμαστε φίλοι, θα βρούμε λύση» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.

Υπενθυμίζουμε πως από τον Απρίλιο η Βουλγαρία έθεσε σκληρές, αλλά και σωστές απαιτήσεις για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ξεχάσει τα περί ύπαρξης μειονότητας στην Βουλγαρία και να ξεχάσει τη «μακεδονική γλώσσα». Θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο την «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (σ.σ. βορειομακεδονική) και θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με την Βουλγαρική επιτροπή για ζητήματα Ιστορίας, εάν θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τονίζεται από την Βουλγαρική πλευρά.

Η επίσημη θέση της Βουλγαρίας, έγινε μέρος της περίληψης των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση της ΕΕ και των ημερομηνιών έναρξης διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του CosmoStatus με τίτλο «σκληρές απαιτήσεις από τη Βουλγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία» ΕΔΩ.

https://cosmostatus.blogspot.com/2020/09/blog-post_12.html?fbclid=IwAR2ccUYWnDl5xCy4uytjSBpnpjTMkNrwxqLRwzJDWSySQngkDKJk97QYOSs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!