“Ίσως να πρέπει να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά Τουρκίας” δηλώνει ο Βέμπερ! Με την ησυχία σας…
Περίπου 25-30 πλοία του τουρκικού στόλου στην περιοχή, παρακολουθούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Στο λιμάνι της Αττάλειας παραμένει το ερευνητικό σκάφος. Οι νέες διεθνείς αντιδράσεις και η σημασία της αυριανής μέρας.
Σε ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, παραμένουν τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα τουρκική πρόκληση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε σήμερα ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αφήσει την ασφάλεια της περιοχής στα χέρια τρίτων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ονομάτισε την Τουρκία, ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα, τόσο για τις κινήσεις της στην Αν. Μεσόγειο όσο και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την εικόνα των αεροναυτικών κινήσεων δίνει σημερινό ρεπορτάζ του ειδικευμένου site Defence review (www.defencereview.gr), σύμφωνα με το οποίο σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν εν πλω οι μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού μας, απέναντι σε συνολικά 30 τουρκικά πλοία, που περιλαμβάνουν το σύνολο των τουρκικών φρεγατών, κορβετών, πλοίων γενικής υποστήριξης καθώς και πυραυλακάτων, εκ των οποίων άλλες σε θέσεις απόκρυψης στα παράλια και άλλες στην ανοιχτή θάλασσα.
Δυσμενείς είναι οι καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης, που ενδεχομένως αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα για την έξοδο του Orus Reis για έρευνες.
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί και καταγράφει κάθε κίνηση του τουρκικού Ναυτικού, αξιοποιώντας τα ναυτικά παρατηρητήρια, τα παράκτια περιπολικά και τις κανονιοφόρους που δίνουν διαρκώς εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και το κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου.
Προς το παρόν, δεν παρατηρείται ενίσχυση των χερσαίων στρατευμάτων της 1ης Τουρκικής Στρατιάς ενώ από πλευράς τουρκικής αεροπορίας υπάρχει μερική μεταστάθμευση μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις εγγύς του Αιγαίου, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και κυρίως πότε θα βγει στη θάλασσα το Oruc Reis, προκειμένου να κινηθεί στην περιοχή που έχουν προδιαγράψει οι Τούρκοι με τη NAVTEX, με ορισμένους να θεωρούν ως «σημαδιακή» την αυριανή ημερομηνία της 24ης Ιουλίου, αφενός, διότι συμπίπτει με την πρώτη προσευχή που έχει εξαγγελθεί στην Αγία Σοφία, κατόπιν της μετατροπής της σε τζαμί κι αφετέρου, διότι είναι η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Γεγονότα που θα προσέφεραν στους χειρισμούς Ερντογάν περαιτέρω συμβολισμούς για το εσωτερικό του ακροατήριο.
Σχόλια