Ξεκινά η εμπλοκή του Ισραήλ στην λαίλαπα της Ανατολικής Μεσογείου
Του Seth Frantzman
Το Iσραηλινό Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης μέσω Κύπρου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η σύνδεση 1.900 χιλιομέτρων (1.181 μιλίων) θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές. Το έργο των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται σε πολυετή βάση, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο από συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Netanyahu και των Ελληνοκυπρίων ομολόγων του.
Το έργο EastMed θέτει το Ισραήλ σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει διεκδικήσει ενισχυμένες θαλάσσιες εκτάσεις μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, απειλώντας την ασφάλεια και την ύπαρξη του EastMed, κυρίως μέσω ναυτικών ασκήσεων. Οι κινήσεις αυτές επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες αυξημένες εντάσεις με την Ελλάδα.
Οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο χαμηλές όσο ήταν εδώ και χρόνια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέχει στήριξη προς τους Παλαιστινίους ως στοιχείο της εξωτερικής του πολιτικής, ενώ το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να χτυπήσει το Ισραήλ μέσω αυτών. Σε πρόσφατη τηλεοπτική ομιλία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η μετατροπή του μουσείου Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί αποτελεί βήμα για την απελευθέρωση του τζαμιού Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ. Για το Ισραήλ, η στήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς στη Γάζα αποτελεί διαρκή πρόκληση.
Οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης θα προσθέσουν καύσιμα στην έντονη ρητορική μεταξύ των δύο χωρών. Τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενοχλούσαν ισραηλινό ερευνητικό σκάφος κοντά στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο, και η ετήσια στρατιωτική αξιολόγηση του Ισραήλ ανέφερε την Τουρκία ως “πρόκληση” για πρώτη φορά το προηγούμενο έτος.
Θα υψωθούν και άλλες φωνές. Η Ρωσία έχει ανοίξει μια σύνδεση φυσικού αερίου με την Τουρκία μέσω του αγωγού Turkstream, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις ρωσικές εισβολές στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει τις δικές της αξιώσεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιωμάτων Τουρκίας-Λιβύης, η οποία διασταυρώνεται με την προγραμματισμένη διαδρομή για τον αγωγό EastMed.
Για καλό σκοπό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε στο θέμα, ζητώντας κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας για αυτό που χαρακτήρισε ως “παραβιάσεις” της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το κύριο ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Μεσόγειο είναι να αξιοποιήσει συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της Αιγύπτου και της Γαλλίας, οι οποίες, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανησυχούν επίσης για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Οι ισραηλινο-ελληνικές στρατιωτικές σχέσεις έχουν ενταθεί πρόσφατα. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για τη μίσθωση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και τα αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμμετάσχει σε σημαντική ελληνική στρατιωτική άσκηση. Η ισραηλινή-ελληνική στρατιωτική συνεργασία αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στις συζητήσεις για την ισραηλινή πολιτική και τις ομάδες προβληματισμού.
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για το Ισραήλ, το οποίο προηγουμένως δεν είχε σημαντικό ρόλο στα μεσογειακά ζητήματα. Το ναυτικό του Ισραήλ δεν θεωρήθηκε ποτέ ως σημαντικός στρατιωτικός βραχίονας: βασίζεται κυρίως σε υποβρύχια και κορβέτες για να προβάλει την εξουσία πέρα από τα ναυτικά σύνορά του. (Το Ισραήλ αναλαμβάνει την παράδοση νέων κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 και τελικά θα κατασκευάσει νέα πολεμικά σκάφη κλάσης Reshef για την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.) Αλλά η ισραηλινή ισχυρή πολεμική αεροπορία, με τα πέμπτης γενιάς F-35, επαινεί την ελληνική ναυτική δύναμη.
Η συμφωνία EastMed έχει κινηθεί με ρυθμό σαλιγκαριού σε σύγκριση με το Nord Stream, το TurkStream και άλλους αγωγούς. Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό να ενταχθεί με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο για να ασκήσει πιέσεις κατά της τουρκο-λιβυκής ναυτιλίας. Αλλά το έργο EastMed θα μπορούσε να πάρει μια ώθηση από την απόκτηση της Chevron Corp. της Noble Energy Inc, η οποία παράγει φυσικό αέριο από τον τομέα Leviathan του Ισραήλ.
Καθώς η Τουρκία αυξάνει τη συμμετοχή της στη Λιβύη και εντείνει τις δικές της δραστηριότητες τοπογράφησης και γεώτρησης, μια σύγκρουση με το Ισραήλ και την Ελλάδα φαίνεται αναπόφευκτη. Στόχος του Ισραήλ θα είναι να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και τη Ρωσία, να βοηθήσουν στην εξεύρεση καταλύματος. Αλλά έχοντας αποφασίσει να εισέλθει στα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει τα πόδια του από το να βραχεί.
μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: www.bloomberg.gr
Σχόλια