Η Τουρκία έχει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα

Abdullah Bozkurt  June 15, 2020
Το τουρκικό ναυτικό έχει διεξάγει ασκήσεις θαλάσσιου πολέμου, αντι- υποβρυχιακών και αμφίβιων επιχειρήσεων με τη συμμετοχή 25 πλωτών οχημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 27 και 28 Μαΐου.
Η Τουρκία έχει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα με κωδικό όνομα εμπνευσμένο από Τούρκο στρατιωτικό διοικητή του 11ου αιώνα, άρχοντα ανεξάρτητου Βυζαντινού κρατιδίου, σύμφωνα με αποκαλύψεις μυστικών εγγράφων.
Σύμφωνα με μία παρουσίαση Power Point του Γενικού Επιτελείου για εσωτερική αναθεώρηση σχεδιασμού, η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για μυστική στρατιωτική επιχείρηση υπό την ονομασία “TSK ^akabey Harekat Planlama Direktifi” (Οδηγία Σχεδιασμού Επιχείρησης Τσακάμπεη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων). Το έγγραφο, με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, υποδεικνύει ότι κατά πάσα πιθανότητα το σχέδιο επικαιροποιήθηκε και τελειοποιήθηκε τότε, μετά από αναθεώρηση παλαιότερης εκδοχής και θεωρείται ακόμη ισχύον.
Η πρώτη εικόνα του μυστικού Power Point δείχνει το όνομα της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας (σημεία που δεν έχουν σχέση με το θέμα του άρθρου αυτού έχουν σβηστεί).
Ακόμη μια εικόνα του ίδιου απόρρητου εγγράφου παραθέτει σειρά τουρκικών στρατιωτικών σχεδίων εναντίον Ελλάδας και Αρμενίας με τις αντίστοιχες ημερομηνίες που υποδεικνύουν πότε εκπονήθηκαν.
Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστικής υπόθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, από τον οποίο ο εισαγγελέας ερευνών Serdar Co§kun, πιστός οπαδός του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα απόρρητα έγγραφα πριν τον καταθέσει στο δικαστήριο. Η συγκέντρωσή τους έγινε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για την Ελλάδα, βρέθηκε ότι είχαν διακινηθεί μεταξύ κορυφαίων στελεχών του Γ.Ε., αφού χρησιμοποιήθηκε υψίστης ασφαλείας εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ο Co§kun διέταξε την 1η Αυγούστου του 2016 τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των προηγούμενων δύο μηνών, μεταξύ των οποίων και τα απόρρητα σχέδια.

Ο Υπουργός Αμυνας Hulusi Akar επιβιβάστηκε στην τουρκική φρεγάτα Barbaros στις 24 Μαΐου 2020, για να στείλει στην Ελλάδα προειδοποιητικό μήνυμα. Συνοδευόταν από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη. Στην επικεφαλίδα του μηνύματος, έγραφε: ‘Όποιος κυβερνά τις θάλασσες, κυβερνά τον κόσμο’, παράθεση της φράσης του Οθωμανού ναυάρχου Barbaros (Μπαρμαρόσα) Hayreddin Pasha.
Δέκα μέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον έμπιστο βοηθό του, τον αστυνομικό Yuksel Var, να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά μηνύματα από τους εσωτερικούς servers του Γ. Ε. και να αναφέρει τα ευρήματά του.
Ο Var με μια ομάδα τεχνικών του στρατού τελείωσαν στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Η κατηγορία που τελικά απαγγέλθηκε από τους εισαγγελείς Necip Cem i§gimen, Kemal Aksakal and istiklal Akkaya, τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Αγκυρας, περιελάμβανε και όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν συλλεγεί από τους υπολογιστές του Γ.Ε. Δε βρέθηκε καμία επικοινωνία που να είχε την παραμικρή σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν προσχεδιασμένη επιχείρηση ενορχηστρωμένη από τον ίδιο τον Ερντογάν και τις μυστικές του υπηρεσίες για να παγιδέψει τους αντιπάλους του ώστε να εξαπολύσει μαζικό διωγμό εκκαθάρισης εναντίον τους.
Ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε την αποστολή όλων των επικοινωνιών στο γραφείο του:
Δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι Τούρκοι που εκπόνησαν το σχέδιο έδωσαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, το όνομα του Caka Bey (Τζαχάς ή Ζαχάς ή Τσακά στα ελληνικά), που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Τουρκία, ιδιαίτερα μεταξύ των ναυτικών, αφού ο Τζαχάς ήταν ο πρώτος αρχηγός τουρκικής επιχείρησης στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις του Τζαχά Μπέη κατέλαβαν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Ρόδο, καθώς και περιοχές των ακτών του Αιγαίου, την περίοδο 1088-91, εδάφη που ανήκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην Τουρκία, κάποιοι τον αποκαλούν πατέρα του τουρκικού ναυτικού.
Ο ιστότοπος του Τουρκικού Ναυτικού Αρχηγείου (Turk Deniz Kuvvetleri) αναφέρει το έτος 1081 ως τη χρονολογία ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού ναυτικού υπό την ηγεσία του Τζαχά Μπέη. Διαβάζουμε επίσης ότι ο Τζαχά Μπέης εγκαθίδρυσε ναυπηγείο στη Σμύρνη, έφτιαξε στόλο 50 πλοίων για να πλεύσει στα νερά του Αιγαίου και νίκησε το βυζαντινό ναυτικό. Στο μουσείο του στην Κων/πολη, το ΤΝΑ έχει τιμήσει με άγαλμα τον Τζαχά Μπέη ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προβάλει την ιστορία του Τζαχά Μπέη εδώ και πολλά χρόνια. Ο Binali Yildirim, ο πιο έμπιστος οπαδός του Ερντογάν, που υπηρέτησε ως Υπουργός Ναυτικών Υποθέσεων επί 12 χρόνια, πριν την πρωθυπουργοποίησή του και τη μετέπειτα εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου του κοινοβουλίου, ξεκίνησε το 2010 εκστρατεία για να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του Τζαχά Μπέη. Κατά τη διάρκεια των Ναυτικών Πολιτιστικών Εορτασμών, τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Yildirim εμφανίστηκε να επιδεικνύει το φανάρι του πλοίου του Τζαχά Μπέη (^aka Bey Turk Denizcilik Ate§i), το οποίο είχε μεταφερθεί από την Κων/πολη στη Σμύρνη.
Ο Binali Yildirim, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, κρατώντας το ναυτικό φανάρι του Τζαχά Μπέη, που μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από την Κων/πολη στη Σμύρνη για να τιμήσει τη μνήμη του ανθρώπου που κάποιοι θεωρούν πατέρα του τουρκικού ναυτικού.
Το έγγραφο δεν περιέχει ειδικές λεπτομέρειες για το σχέδιο επίθεσης, εκτός από το όνομα και την ημερομηνία επικαιροποίησής του. Οι λεπτομέρειες της εισβολής θα πρέπει να είχαν χαρακτηριστεί ‘άκρως απόρρητες’ κα, ως τέτοιες, δε θα ήταν δυνατόν να προωθηθούν μέσω του εσωτερικού δικτύου που χρησιμοποιεί για την ανταλλαγή μηνυμάτων ο τουρκικός στρατός.
Σύμφωνα με οδηγία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) για την ασφάλεια των πληροφοριών, την οποία εξηγούσε το έγγραφο υπ’ αριθμόν MY114-4 (B), τόσο υψηλής σημασίας σχέδια, διαβιβάζονται μόνο μέσω ενός ειδικού επικοινωνιακού συστήματος διανομής μηνυμάτων, (Mesaj Evrak Dagitim Sistemi, ή MEDAS), ή αλλιώς Αυτοματοποιημένο Σύστημα Προώθησης Μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi, ή OMASIS).
Το Power Point αυτό φαίνεται να έχει γίνει για την παρουσίαση στο αρχηγείο σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός έκανε εκτίμηση των δυνατοτήτων του και των διατεταγμένων υποχρεώσεων των στρατευμάτων του σύμφωνα με διάφορες οδηγίες σχεδιασμού εν εξελίξει σε σχέση με γειτονικές χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν τις δυνατότητές του προς επίθεση και αποτροπή στο δυτικό μέτωπο, ενώ μετέφεραν στρατεύματα και εξοπλισμό στα συριακά σύνορα.
Η αναθεώρηση των εγγράφων υποδεικνύει επίσης ότι το Γ.Ε., που αρχικώς είχε προωθήσει τα μηνύματα, είχε πανικοβληθεί οκτώ μήνες αργότερα για πιθανά επακόλουθα της αποκάλυψης των απόρρητων εγγράφων, και σήμανε συναγερμό. Το πρώτο προειδοποιητικό γράμμα γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017, από τον Αντιστράτηγο Ugur Targin, τον επικεφαλής των Επικοινωνιακών, Ηλεκτρονικών και Πληροφορικών Συστημάτων του Γ. Ε. (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποιούσε το νομικό τμήμα του Γ.Ε. ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, από απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, και από επιχειρήσεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι τα έγγραφα έπρεπε να κρατηθούν μυστικά και να μη προωθηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα
Η προειδοποίηση του Αντιστράτηγου Ugur Targin σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα του Γ. Ε. ήρθε μήνες αργότερα:
Ενεργώντας υπό τις συμβουλές του αρχηγού του MEBS, του αναπληρωτή νομικού συμβούλου του Γ.Ε., Συνταγματάρχη Aydin Sevi§, έγραφε προς το 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες για τα απόρρητα έγγραφα, και προέτρεπε τη σύσταση μιας επιτροπής επιφορτισμένης με τον διεξοδικό τους έλεγχο. Οι τούρκοι εισαγγελείς όμως φάνηκε να μην έχουν δώσει καμία σημασία στις ανησυχίες αυτές και συμπεριέλαβαν όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα μαζί με τα συνημμένα απόρρητα έγγραφά στον φάκελο της υπόθεσης, προκαλώντας έτσι τη διαρροή των άκρως απόρρητων πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και το όνομα του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα.
Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν επίσης αυτό που μετέδωσε ο ιστότοπος Nordic Monitor σχετικά με την Αρμενία. Μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία ‘Αλτάι’, όνομα που δόθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας σε άλλο έγγραφο, συμπεριελήφθη επίσης στον φάκελο του εισαγγελέα Co§kun. Το ίδιο όνομα επιχείρησης αναφερόταν και στο Power Point.
O Συνταγματάρχης Aydin Sevi§ έγραψε στο δικαστήριο εκφράζοντας ανησυχία για τα μυστικά στρατιωτικά έγγραφα όταν αυτά είχαν ήδη συμπεριληφθεί στον φάκελο της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχώς οξύνει την πολεμοχαρή της ρητορική εναντίον της Ελλάδας, από το 2013, όταν υπέστη ισχυρούς τριγμούς από ευρείας κλίμακας έρευνα διαφθοράς που ενοχοποιούσε τον Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και επιχειρηματίες και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηριζόμενος από τους εθνικιστές και νεο-εθνικιστές συμμάχους του, έχει χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό από τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο. Η κυβέρνησή του πρόσφατα υποστήριξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι προς το παρόν μουσείο, σε τζαμί, προκαλώντας τεράστια αντίδραση στην Ελλάδα.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο μέλη του ΝΑΤΟ και γείτονες χώρες, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα σύνορα των θαλασσίων υδάτων τους καθώς και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπου κάποια ελληνικά νησιά είναι δίπλα στις δυτικές τουρκικές ακτές. Η οριοθέτηση της αιγαιακής υφαλοκρηπίδας, μια ελληνοτουρκική διαφωνία που σχετίζεται με τα δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης πόρων άνω και υπό της θαλάσσης, σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των υδάτων στα οποία είναι επικυρίαρχες και των ανοιχτών της θαλάσσης, παραμένει εκρεμής. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο ασφαλείας και ναυτικής συνεργασίας, που υπεγράφη με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον Νοέμβριο του 2019, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο στην περιοχή της Μεσογείου, με κάποια ευρωπαϊκά και άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής να εξαπολύουν διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές αντεπιθέσεις. Το ναυτικό σύμφωνο καθορίζει την τουρκολιβυκή υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), ενώ η συμφωνία ασφαλείας επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, και τη μεταφορά παραστρατιωτικών μονάδων SADAT και τζιχαντιστών από το Ιντλίμπ της Συρίας στη μεσογειακή αυτή χώρα.
Ο ιστότοπος της Τουρκικής Ναυτικής Διοίκησης αναφέρει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό υπό την κυριαρχία του Çaka Bey.
Οι πληροφορίες της Διοίκησης του Ναυτικού Μουσείου για τον Çaka Bey, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος Τούρκος ναύαρχος:
Μετάφραση από τα Αγγλικά:
Δρ Κων/νος Λ. Αθανασιάδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»