Σε επιφυλακή η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία – Οι παίκτες στο πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου



Τουρκική φρεγάτα και στο βάθος το σεισμογραφικό «Oruç Reis» (φωτ.: αρχείο υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας)

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η ισχύς της NAVTEX που έχει εκδοθεί από την Τουρκία για σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης (και ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία του.
«Δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι εδώ και τόσους αιώνες η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων», δήλωσε χθες αναφερόμενος στην Αγία Σοφία.
Το ερευνητικό «Oruç Reis» σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα παραμένει ελλιμενισμένο στην Αττάλεια, την ώρα που το τουρκικό Ναυτικό δεν έχει επιστρέψει στις βάσεις του, παρά κάποιες κινήσεις αναδιάταξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σάββατο η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον μπήκε στο… παιχνίδι προπαγάνδας με ένα tweet (το οποίο αργότερα εξαφανίστηκε) που έλεγε ότι το σκάφος ξεκινά έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο· την είδηση αυτή δεν μπόρεσαν να τη διασταυρώσουν ούτε τα τουρκικά ΜΜΕ, ο παραδοσιακός «λαγός» του Τούρκου προέδρου.
Από την άλλη, νωρίς το βράδυ της Κυριακής υπήρξε σύγχυση στην Αθήνα με ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που έκανε λόγο για NAVTEX που αφορά άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου.
Πηγές του Πενταγώνου και της κυβέρνησης διευκρίνισαν αργότερα ότι πρόκειται για άσκηση του Λιμενικού η οποία είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Στο μεταξύ, η Άγκυρα είχε εκδώσει ήδη αντι-NAVTEX επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρητορική περί «αποστρατικοποιημένης περιοχής».
Διπλωματικό πόκερ
Στο διπλωματικό πόκερ των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο η Άγκυρα εμφανίζεται διαρκώς αμφίθυμη, ενεργό ρόλο έχει αναλάβει το Βερολίνο. Έμπειροι αναλυτές σχολιάζουν ότι η εμπλοκή της Καγκελαρίας ξεπερνά τα συνήθη όρια της γερμανικής διπλωματίας. Αυτό, λένε, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη περιτριγυρίζεται από διάφορες γεωπολιτικές κρίσης, αλλά και στο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί την Άνγκελα Μέρκελ συνομιλητή με κύρος στην ΕΕ.
Η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ δεν προκάλεσε έκπληξη με δεδομένες τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ οι κάκιστες σχέσεις Παρισιού-Άγκυρας σπρώχνουν και τη Γαλλία στην κεντρική εικόνα, παρά τις διαφορές με την Ελλάδα στο θέμα των φρεγατών.
Στο περιφερειακό πεδίο, η Αθήνα συνεχίζει εντατικά τις συζητήσεις με το Κάιρο, με την πιθανότητα κατάληξης οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.
Η Άγκυρα φαίνεται να επιθυμεί κάποιου είδους διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο, παραμένουν ωστόσο ασαφείς οι όροι με τους οποίους επιθυμεί τη διεξαγωγή του. Η Αθήνα, πάντως, έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι εάν προχωρήσουν οι έρευνες στην περιοχή που έχει οροθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τότε η αντίδρασή της θα είναι άμεση και δίχως περιθώριο παρερμηνείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»