Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε εξάμηνο μεταξύ Γαλλίας κι Ισπανίας


Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε εξάμηνο μεταξύ Γαλλίας κι Ισπανίας


Το Νησί των Φασιανών αλλάζει κάθε έξι μήνες ιδιοκτήτη, καθώς η Ισπανία κι η Γαλλία μοιράζονται τη στενή λωρίδα των 3.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το νησί των Φασιανών αποτελεί μία λωρίδα στεριάς μέσα στα νρφά του ποταμού Μπιδασόα που χωρίζει τις δύο χώρες, στην περιοχή των Πυρηναίων
Το ακατοίκητο νησάκι βρίσκεται ακριβώς πάνω στη συνροριογραμμή των δύο χωρών κι αποτελεί το πεδίο μίας πολύ ιδιαίτερης αλλά και σπάνιας «ιεροτελεστίας», καθώς αλλάζει κάτοχο 2 φορές κάθε χρόνο.

 Η ιστορία αυτής της ασυνήθιστης ανταλλαγής έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο μακρινό 1659, όταν οι δύο εμπόλεμες τότε χώρες, αποφάσισαν να συνάψουν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας την πολύχρονη πολεμικής τους αναμέτρηση.
Τα στρατεύματα των δύο πλευρών ήταν αντιμέτωπα στις όχθες του Νησιού των Φασιανών την περίοδοπου υπογράφηκε η συνθήκη των Πυρηναίων, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, το οποίο στο εξής θα άλλαζε χέρια κάθε έξι μήνες.
Αρχικά, κάθε χρόνο λάμβανε χώρα ειδική τελετή, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει ατονίσει, ενώ η αλλαγή καθεστώτος γίνεται κάθε 31 Ιανουαρίου και 31 Ιουλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!