Ρώσος ΥΠΕΞ: Τη συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων το άνοιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες


«Λαβρόφ: Η συζήτηση για το όνομα της «Μακεδονίας» είναι λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών», γράφει το δημοσίευμα


Ιανουάριος 15, 2018. 19:14

Η συζήτηση για το επίσημο όνομα των Σκοπίων σχετίζεται με την προθυμία των ΗΠΑ να δεχθούν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, μιλώντας για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας για το 2017, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι εδώ και πολύ καιρό,  οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος βρίσκονταν σε μία «ημι-αδρανή κατάσταση». 
Έγιναν πιο ενεργές όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 


Τόνισε ότι η Ελλάδα που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ δεν προσφέρει παραχωρήσεις, σε αντίθεση με την  (ψευδο) «Μακεδονία», προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι τα Σκόπια θα γίνουν το 30 ο μέλος του ΝΑΤΟ και άρχισαν μετά από μερικά χρόνια οι συζητήσεις για το όνομα της χώρας αυτής.


Η Ελλάδα δεν αποδέχεται το σημερινό όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λόγω των εδαφικών απαιτήσεων που υπονοεί για την βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας.


Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οποιαδήποτε όνομα που θα συμφωνηθεί από την Ελλάδα και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα πρέπει να γίνει σχετική μνεία στο Σύνταγμα της χώρας των Σκοπίων και να γίνει παραδεκτό από όλους.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν τη συνεκτίμηση τυχουσών κοινών και ειδικών χαρακτηριστικών για τα δύο έθνη, αλλά «αυτό που προέχει είναι,  η μία χώρα,  να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».


Σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη θα αρχίσει εκ νέου νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών υπό την ηγεσία του μεσολαβητή του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς.


Οι επιλογές που συζητούνται είναι αυτές που είχε προτείνει παλαιότερα η Ελλάδα, όπως  «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία».


Πρέπει να σημειωθεί, γράφει το δημοσίευμα, ότι το 68% των Ελλήνων αντιτίθεται στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων (φωτό κάτω), όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση από την  "Марк".




(Στοιχεία από τη βουλγαρική Vesti)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!