Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει στην ονομασία-Τον αναγνωρίζει η Ελλάδα


Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski
«Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Εσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».
«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια» τόνισε, ενόψει της αυριανής συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ..

«Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .
Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».
Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αναφερθείς λεπτομερώς στην πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.
Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.


Πηγή: Νίμιτς: iefimerida.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!