Μήνυμα Παυλόπουλου για Σκοπιανό: Ονομασία «φρένο» στους αλυτρωτισμούς


Μήνυμα Παυλόπουλου για Σκοπιανό: Ονομασία  «φρένο» στους αλυτρωτισμούς
Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή η χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρεουβέν Ριβλίν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς. Όπως επισήμανε, ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παράλληλα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Εκτός από την αναφορά του στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, να θέσει και τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους γείτονές της, ζητώντας την υποστήριξη του Ισραήλ.
Αναφερόμενος ειδικότερα, στο Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, όπως είπε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ επισήμανε ότι - με την ίδια προϋπόοθεση- η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
«Δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού και για τους δύο λαούς»
Σε εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη «δίκαιης και βιώσιμης και για τους δύο λαούς» επίλυσης του Παλαιστινιακού.
Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων, ενώ θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ριβλίν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.
Μήνυμα κατά του ναζισμού
Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ριβλίν, μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!