Σκόπια: Ποιοι είμαστε εμείς οι «Μακεδόνες»





«Ποιοι είναι οι Μακεδόνες και πως δημιουργήθηκε το σύγχρονο μακεδονικό έθνος»


Ιανουάριος 21, 2018.  20:29


Οι σύγχρονοι «Μακεδόνες» είναι προϊόν των σλαβικών φυλών που κατοικούν στη Μακεδονία από τον 6ο και 7ο αιώνα μαζί με τον τοπικό πληθυσμό (Θράκες, Ιλλυριούς, αρχαίους Μακεδόνες κλπ.)


Η ‘μακεδονική’  πολιτιστική κληρονομιά είναι σλαβική (Σλοβένσκο) με ισχυρές βυζαντινές και οθωμανικές επιρροές και προσμίξεις.



Οι «Μακεδόνες» έχουν έναν πλούσιο μεσαιωνικό πολιτιστικό υπόβαθρο, του οποίου οι δείκτες εμφαίνονται στις πολυάριθμες  τοιχογραφίες, στα τέμπλα των εκκλησιών και των μοναστηριών με τις λαϊκές φορεσιές και τη γραφή.


Ο λαός των Σκοπίων έχει επίσης ένα μεγάλο ιστορικό ρόλο στη δημιουργία των πολιτισμού των Σλάβων.


Συγκεκριμένα, η φωνητική απογραφή της διαλέκτου  των «Σλάβων Μακεδόνων» (Μακεντόνσκιτε Σλοβένι) από τη Θεσσαλονίκη, θεωρήθηκε ως βάση της πρώτης σλαβικής γραφής- γλαγολιτικής, και αυτή η διάλεκτος τέθηκε στο επίπεδο της πρώτης φιλολογικής γλώσσας – στην επιστήμη γνωστή ως παλαιά σλαβική, που φαίνεται  να έχει για τους «Μακεδονες» μια αξιοσημείωτη συμβολή γενικά στο σλαβικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.


Παρά την έντονη δραστηριότητα της ξένης φιλολογικής και εκπαιδευτικής προπαγάνδας που αγωνίσθηκαν για τη δημιουργία ελληνικής, βουλγαρικής και σερβικής συνείδησης στη Μακεδονία, φαίνεται οι «Μακεδόνες» (των σλαβικών φυλών)  δεν θεωρούνταν ούτε Έλληνες, ούτε Σέρβοι, ούτε Βούλγαροι, αλλά ένας ξεχωριστός λαός που έλαβαν το όνομα «Μακεδόνες».


Με την εμφάνιση αυτής της μορφής της ύπαρξης ενός ξεχωριστού λαού στη Μακεδονία, αρχίζει μια περίοδος που ονομάζεται «Μακεδονική Αναγέννηση» και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία ονομάζονται  «μακεδόνες αναγεννησιακοί».


Το σύγχρονο «μακεδονικό» έθνος έχει τις ρίζες του στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, ο οποίος αγώνας κορυφώθηκε με την δημιουργία της Δημοκρατίας του Κρούσεβο.


Το σύγχρονο «μακεδονικό» έθνος ιδρύθηκε (σημείωση: ιδρύονται και τα έθνη;) στα θεμέλια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και με την πραγματοποίηση της πρώτης συνόδου  ASNOM του 1944.


(Στοιχεία από emagazin.mk)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!