Καμπανάκι στην κυβέρνηση μετά το συλλαλητήριο -Αναζητούν προσωπικότητες για να πείσουν τον κόσμο για τη σύνθετη ονομασία
Όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται προσεκτικά για το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, είναι αλήθεια ότι η ευρεία συμμετοχή προκάλεσε ανησυχία.
Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου φοβούνται πως μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής για μεγάλες διαδηλώσεις που μπορεί να λάβουν αντικυβερνητική χροιά.
Αναζητούν προσωπικότητες για να πείσουν τον κόσμο για σύνθετη ονομασία
Με αυτό δεδομένο υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή που θα έχει το επόμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαριου, και γι αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί άμεσα να φτιάξει έναν «ιστό συνεννόησης» με πολιτικούς ή προσωπικότητες που τυγχάνουν σεβασμού και αποδοχής στην κοινή γνώμη και θα τους καλέσει να πάρουν επισήμως θέση για τη σύνθετη ονομασία. Ακολούθως, με την επιστροφή του ο κ.Τσίπρας θα προετοιμάσει τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, καθώς δε θέλει η καθυστέρηση να κάνει βάσιμη την κριτική που δέχεται για μυστική διπλωματία, σε μια στιγμή μάλιστα που αναζητά σύγκλιση για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Τετάρτη με Ζάεφ και από Παρασκευή αρχηγοί
Πρώτη ουσιαστική «γεύση» για το μέχρι ποίου σημείου διατίθενται να φτάσουν οι Σκοπιανοί ώστε να «συναντηθούν» με την Αθήνα σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη που θα συναντήσει τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ η στάση του οποίου ως τώρα έχει αποτιμηθεί θετικά στην Ελλάδα. «Από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας «Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει στον ομόλογό του ότι η Αθήνα κρατά το κλειδί της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Άλλωστε έχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο Γ.Χαν για την διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σχόλια