Sputnik: Νέα Βαλκανική Κρίση- Η Δύση ανταμείβει τους Αλβανούς


 Απρίλιος 18, 2016. 22:13

Το ρωσικό Sputnik παρουσιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δυτικά Βαλκάνια με τον τίτλο Νέα Βαλκανική Κρίση.


 Δίδει ιδιαίτερη προσοχή στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων,  καθώς και στις φιλοδοξίες των Αλβανών, να αποσπάσουν τμήματα από πέντε γειτονικές χώρες για το σχηματισμό της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, μια παράμετρος που την εκλαμβάνει ως ανταμοιβή της Δύσης προς τους Αλβανούς που δεν θέλουν τον ρωσικό παράγοντα στην περιοχή.


Ο Αλεξαντάρ Μιτόφσκι - διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα και Ανάλυση στα Σκόπια,  δηλώνει ότι η Δύση χειρίζεται το κράτος των Σκοπίων περισσότερο από δύο δεκαετίες.



«Τα Σκόπια ήταν πάντοτε δουλοπρεπή και δουλικά προς τη Δύση. Ας θυμηθούμε τις διαδηλώσεις, όταν οι αρχές επέτρεψαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές μας βάσεις και τα πεδία για να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία».



 Πρόσθεσε ακόμη: «Γνωρίζουν στη Δύση ότι η εθνοτική σύγκρουση είναι το ευαίσθητο σημείο των Σκοπίων που μπορούν να ωθήσουν ανά πάσα στιγμή και να πάρουν οι Δυτικοί αυτό που θέλουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε.



Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, ο Αλεξαντάρ Γκάιτς, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Βελιγράδι, δήλωσε στο Sputnik, ότι τα Σκόπια ως ενιαίο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απλά αγοράζει χρόνο από τη Δύση, η οποία τώρα θέλει, όχι τόσο να τιμωρήσει τα Σκόπια για την ανυπακοή τους, αλλά να ανταμείψει τους πιστούς συμμάχους τους, τους Αλβανούς.


 «Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί θέλουν να επανεξετάσουν τα σύνορα των κρατών της περιοχής, ξεκινώντας με το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν την Ιλλυρίδα στο έδαφος των Σκοπίων και την Τσαμουριά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να προσαρτήσουν μέρος του Μαυροβουνίου, όπου  έχουν επίσης εδαφικές διεκδικήσεις», είπε ο Γκάιτς στο Sputnik.


Χαρακτήρισε, ωστόσο, τα Σκόπια ως θύμα, που θυσιάζεται για χάρη μεγαλύτερων  στρατηγικών σκοπών.


Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωατλαντική Συμμαχία έχει εμποδιστεί από την Ελλάδα λόγω παρατυπίας της ονομασίας τους. (Η Ελλάδα) επικαλούμενη ιστορικές και εδαφικές ανησυχίες που προκύπτουν από την ασάφεια μεταξύ των Σκοπίων και της παρακείμενης ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας καθώς και ο αρχαίο ελληνικό βασίλειο των Μακεδόνων, που εμπίπτει κατά κύριο λόγο στην ελληνική Μακεδονία, η Ελλάδα αντιτίθεται στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως «Βόρεια Μακεδονία».


Εξαιτίας αυτού, το  επίσημο όνομα των Σκοπίων είναι πΓΔΜ, μια σύντμηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως σημειώνεται.


Πληροφορίες: MSAnalysisSputnik.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!