Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας εμπαίζει με νόμο – φάρσα τις μειονότητες



Απρίλιος 21, 2017. 19:32

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε την πρόταση νόμου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, στις 12 Απριλίου του 2017.
Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε στο τελικό κείμενο προσχεδίου, τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας παράλληλα προτάσεις από τους εκπροσώπους των μειονοτήτων.
Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» παρακολούθησε όλη τη διαδικασία και τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε τη δική της πρόταση η οποία είχε συνυπογραφεί από το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων και φορέων της ΕΕΜ. Περιμένοντας το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη, τουλάχιστον κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Ράμα, σε εκδήλωση του ΕΕΜΜ-MEGA στους Αγ. Σαράντα, όχι μόνο δε συνέβη κάτι τέτοιο αλλά αντιθέτως οι τροποποιήσεις ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1.      Δικαιούστε αλλά τα άρθρα δεν ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματα αλλά περιγράφουν ένα γενικόλογο πλαίσιο δικαιωμάτων για τα οποία κάθε φορά θα πρέπει να αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για το αν είναι εφικτό και αναγκαίο να εφαρμοστεί. .
2.            Δικαιώματα χρήσης μητρικής γλώσσας. Για την χρήση της μητρικής γλώσσας δεν απαιτείτε μόνο η σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και του κατά τόπου Δημ. Συμβουλίου (προστέθηκε στο Υπ. Συμβ.). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μόνο στους δήμος Δρόπολης και Φοινίκης θα επιτρέπεται η δημόσια χρήση της γλώσσας. Στους υπόλοιπους δήμους ακόμα και αν το ποσοστό είναι σημαντικό, για τη δημόσια χρήση θα απαιτείται και απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3.             
4.            Η βλάχικη μειονότητα αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή εθνική μειονότητα !!!. Άρθρο 3, παράγραφος 2 (vllahe/arumune)


 Μετά την έγκριση του Υπ. Συμβούλιο το προσχέδιο αυτό θα σταλεί προς ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στην συνέχεια προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι μόνο κακή αλλά προσβλητική και επικίνδυνη για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, καλεί τους εκπροσώπους της ΕΕΜ στην Αλβανική Βουλή να στηρίξουν τις θέσεις της Ομόνοιας απαιτώντας να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα μας.
Σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας εστάλη στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας από τους οποίους ζητάμε να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες παρέμβασης τους ώστε τα ανθρώπινα και κοινοτικά δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία να κατοχυρωθούν νομικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!