Ερώτηση Χριστοφόρου στην Κομισιόν για το τουρκικό Μπαρμπαρός που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Ερώτηση Χριστοφόρου στην Κομισιόν για το τουρκικό Μπαρμπαρός που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ
Σε καταγγελία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προκλήσεις της με το Barbaros προχώρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ) και ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), Λευτέρης Χριστοφόρου.
Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει την Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με το σεισμογραφικό σκάφος BARBAROS.
Ο Ευρωβουλευτής καλεί την ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα ενάντια στη Τουρκία που παραβιάζει με τον πλέον προκλητικό τρόπο τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και απειλεί 
τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου καθώς και τα συμφέροντα Ευρωπαϊκών Εταιρειών.

Συγκεκριμένα στη παρέμβαση – ερώτηση του προς την ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής αναφέρει:

Η Τουρκία συνεχίζοντας τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της, έναντι της Κύπρου προέβην στην έκδοση παράνομης NAVTEX εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα με το σεισμογραφικό σκάφος BARBAROS κινείται παράνομα με πρόθεση σεισμογραφικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και η εμφανής προσπάθεια της για να δημιουργήσει κλίμα έντασης στη περιοχή δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και υπονομεύει απροκάλυπτα τη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.
Για μία ακόμη φορά η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειες της επιβεβαιώνει ότι δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και συνεχίζει να παραμένει ο αμετακίνητος εισβολέας που κατέχει, εδώ και 43 χρόνια, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός υπεύθυνος για την εισβολή και κατοχή στη Κύπρο και πρέπει να εξαναγκασθεί να τερματίσει την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε στη Κύπρο και συνεχίζει να την συντηρεί με την παραμονή κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.
Η πρόθεση της σήμερα, με νέες παράνομες ενέργειες που συγκρούονται με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αποδεικνύει περίτρανα ότι η Τουρκία διαρκώς αποθρασύνεται και προκαλεί.
Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπισθεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για μία χώρα μέλος της, που η Τουρκία το παραβιάζει διαχρονικά, συστηματικά και συλλήβδην.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Πώς προτίθεται να αντιδράσει ενάντια στη Τουρκία που παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
2. Η Ε.Ε. πολλές φορές επέβαλε κυρώσεις και μέτρα σε βάρος χωρών που παραβιάζουν αρχές, αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι σήμερα πράξατε ανάλογα με τη Τουρκία που πλήττει χώρα μέλος της ΕΕ.
3. Πώς διαφυλάσσει τα ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ στη Κύπρο καθώς και των Ευρωπαϊκών εταιρειών από τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού σεισμογραφικού BARBAROS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!