Παραλήρημα Τούρκου υπουργού: «Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ

Σε μια νέα πρόκληση της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε «σόου» την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το νησί είναι τουρκικό έδαφοςΜιλώντας στο τουρκικό δίκτυο A Haber, o Τσελίκ επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντας πως «δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα.
«Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah.

Στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

Όσον αφορά στο Αγαθονήσι, τα... ρέστα από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο είχε ζητήσει προ ημερών και ο Τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ, ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι «η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων».
Σε σχετικό δημοσίευμά της, η Hurriyet χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντάς το Eşşek adası («Γαϊδουρονήσι»).
Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για το Αγαθονήσι
Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».
Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΝΔ: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχολίασε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές», τόνισε αρχικά
«Με βάση αυτές, η Τουρκία έχει την υποχρέωση:
• Να αποδεχθεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθορισθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
• Να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
• Να σταματήσει την προκλητική παραβατική της συμπεριφορά που πυροδοτεί ένταση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
• Να αποδεχθεί ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα.
Τέλος, έχουμε επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στον επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσβλητική τοποθέτηση που προέρχεται εκτός Ελλάδας για μέλη των δημοκρατικά εκλεγμένων Ελληνικών Κυβερνήσεων», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!