Άκαρπη έως τώρα η πιο φιλόδοξη προσπάθεια «ακρόασης» εξωγήινων

Του Κώστα Δεληγιάννη
Καμία ένδειξη νοήμονος ζωής πέρα από τον πλανήτη μας δεν έχει προκύψει έως σήμερα από το πρότζεκτ Breakthrough Listen, το πιο φιλόδοξο σχέδιο εντοπισμού σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς που έχει γίνει ποτέ. Το πρότζεκτ ξεκίνησε την καταγραφή ραδιοκυμάτων πέρυσι τον Ιανουάριο, συγκεντρώνοντας δεδομένα κυρίως με το τηλεσκόπιο GBT (Green Bank Telescope) από το αστεροσκοπείο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι υπεύθυνοι του Breakthrough Listen,  ακόμη και στην περίπτωση των 11 πιο υποσχόμενων σημάτων που ανιχνεύθηκαν, στην πορεία φάνηκε πως προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες εδώ στη Γη.
«Αν και πρόκειται για σήματα που μοιάζουν με ό,τι θα περιμέναμε να ανιχνεύσουμε από εξωγήινες τεχνολογίες, όταν τα εξετάσαμε πιο αναλυτικά, συμπεράναμε πως το πιο πιθανό είναι να προέρχονται από παρεμβολές», σημειώνει στον Guardian ο Άντριου Σίμον, διευθυντής του Κέντρου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ. 
Το GBT αναζήτησε σήματα από τους 962 πλησιέστερους αστέρες, στη ζώνη συχνοτήτων από 1 έως 2 GHz. Μελέτες από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη ζώνη είναι η ιδανικότερη για την προσπάθεια εντοπισμού εξωγήινων εκπομπών.
Με δεδομένο όμως πως δεν υπήρξε κάποιο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν την αναζήτηση σε ακόμη μεγαλύτερες συχνότητες. «Ένα σημαντικό στοιχείο του Breakthrough Listen είναι πως θα εξερευνήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως την περιοχή του ορατού φάσματος, πέρα από τα ραδιοκύματα», προσθέτει ο Σίμον.
Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. δολάρια από τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ενώ πέρα από το GBT, το οποίο είναι το μεγαλύτερο περιστρεφόμενο τηλεσκόπιο, στις έρευνες συμμετέχει και το αστεροσκοπείο Parkes από την Αυστραλία.
Χάρις στο Parkes, οι επιστήμονες μπορούν να συλλέγουν σήματα από άστρα που βρίσκονται στη «γειτονιά» της Γης, όπως ο Α του Κενταύρου ή ο Εγγύτερος του Κενταύρου. Στον Εγγύτερο του Κενταύρου, ο οποίος είναι ο πλησιέστερος αστέρας, πέρυσι ανακαλύφθηκε ένας πλανήτης που φαίνεται να είναι ευνοϊκός στην ανάπτυξη ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!