Η Τουρκία ζει τον εφιάλτη της και τρέχει να ανακόψει την επέλαση των Κούρδων στην βόρεια Συρία

 
kourdoi_map

Η Τουρκία ζει τον εφιάλτη της!
Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη τη Χασάκα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία! Η Τουρκία έχει κινητοποιηθεί προσπαθώντας να αλλάξει τα δεδομένα.
Η κουρδική οργάνωση YPG (“Μονάδες Προστασίας του Λαού”), που έχει την υποστήιξη των ΗΠΑ λειτουργώντας ως χερσαία δύναμή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχει  μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία, οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί ντε φάκτο “αυτόνομες”.Η κατάληψη της Χασάκα ολοκληρώνει σχεδόν το παζλ.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί χρηιμοποιώντας Σύρους αντάρτες που προετοιμάζονται εδώ και ημέρες στο έδαφός της για να επιχειρήσουν την κατάληψη της πόλη Τζαράμπλους και να προλάβουν του Κούρδους της YPG!
Η μάχη για τη Χασάκα ήταν η βιαιότερη σύγκρουση μεταξύ της YPG και της Δαμασκού στα πεντέμισι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έβαλε εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων.
Πριν από τις μάχες οι Κούρδοι ήλεγχαν το 70% της Χασάκα.
hasaka
Οι Κούρδοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν τελικά σε μια εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2 το μεσημέρι. Στους όρους της εκεχειρίας αυτής περιλαμβάνεται η αποχώρηση του συριακού στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων που τον στηρίζουν από τη Χασάκα, σύμφωνα με στελέχη των Κούρδων. Η YPG θα παραδώσει όλες τις εκτάσεις που κατέλαβε στην κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες. Στην πόλη θα παραμείνουν και αστυνομικοί του καθεστώτος που θα αναλάβουν την επιβολή της τάξης στη μοναδική γειτονιά που παραμένει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.
Στις περιοχές που ελέγχει πλέον η YPG περιλαμβάνεται μια έκταση μήκους 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, από τα ανατολικά σύνορα της Συρία με το Ιράκ μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, καθώς και ένας θύλακας στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία επικεντρώνεται στο να εμποδίσει την YPG ή τους συμμάχους της να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επιτυχίες τους καταλαμβάνοντας και την Τζαράμπλους.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι η βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κτήση μόνο μίας ομάδας και ότι θα πρέπει να τεθεί και πάλι προς συζήτηση η δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” στην περιοχή, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν η Άγκυρα, χωρίς να εισακουστεί.
Το παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή είναι μεγάλο και η Τουρκία ξέρει ότι δεν έχει περιθώρια να το χάσει.Να σημειωθεί ότι σε λίγες ώρες στην Άγκυρα θα βρεθεί ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τ.Μπάϊντεν.Η συναντησή του με τον Ερντογάν θα κρίνει πολλά.                                                          http://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!