«Μήνυμα προς τα Σκόπια από Ελλάδα και Βουλγαρία»



Η Ελλάδα και η Βουλγαρία κάλεσαν τα Βαλκάνια να εγκαταλείψουν την εθνικιστική νοοτροπία, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων
Αύγουστος 3, 2016.
«Με κοινή δήλωση που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, εστάλη μήνυμα προς τα Σκόπια, αλλά και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο δημοκρατικό διάλογο, να 

εγκαταλείψουν την εθνικιστική νοοτροπία και να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημειώνει στη διαδικτυακή του ιστοσελίδα το «Telma» των Σκοπίων.
Στη δήλωση των δύο κυβερνήσεων εκφράζεται ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή και προτρέπουν τους πολιτικούς ηγέτες να δείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους στις δημοκρατικές αξίες, στο κράτος δικαίου και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. 
Τονίζουν ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξη της φιλοδοξίας των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τα υποψήφια μέλη να ακολουθήσουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αυτών των διεθνών θεσμών.
Σύμφωνα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τη συμμόρφωση στα κριτήρια του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών αξιών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα- συνεχίζει το κείμενο- έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, καταδικάζοντας  την εθνικιστική συμπεριφορά και ρητορική και προτρέποντας να αναζητήσουν τα βαλκανικά κράτη την παλιά εθνικιστική νοοτροπία, εάν θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.
--
Σημ. Η συντάκτρια του δημοσιεύματος στις πληροφορίες της επικαλείται την  ανάρτηση του σχετικού κειμένου στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!