ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! (βίντεο)


resized_8b006-cfec9914nzzz
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την ίδρυση του πρώτου κουρδικού ανεξάρτητου κράτους στην βόρειο Συρία και τις ολέθριες συνέπειες από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει σε μια μεγάλη έρευνα του το τουρκικό Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Μέσης Ανατολής, «ORSAM» και η οποία αναδημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak.

Το εξέλιξη αυτή πρώτος κατήγγειλε στους Τούρκους ο πρώην πρόεδρος των Τουρκομάνων της Συρίας, Samir Hafez, ο οποίος ανέφερε ότι μια ανίερη συμμαχία μεταξύ του ΡΚΚ, του συριακού κλάδου PYD, με την καθοριστική συμβολή των Αμερικανών αλλά και με την έμπρακτη ανοχή των Ρώσων, γίνεται πραγματικότητα η από πολλών δεκαετιών επιδίωξη των Κούρδων να δημιουργήσουν το πρώτο μεγάλης σημασίας από γεωστρατηγικής άποψης ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
10209
Φυσικά η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη οργή της Άγκυρας, η οποία κατηγορεί το κουρδικό PYD ότι έχει ανοίξει ουσιαστικά πόλεμο με την συριακή αντιπολίτευση αντί να πολεμά τους Ισλαμιστές, οι οποίοι όμως σύμφωνα με τις πληροφοριες των ιδίων των τουρκικών ΜΜΕ, καταφεύγουν κυνηγημένοι απ τους Κούρδους στο τουρκικό έδαφος όπου και βρίσκουν καταφύγιο. Εκπρόσωπος των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, «SDG» κατήγγειλε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι υφίστανται άγριες επιθέσεις από τις δυνάμεις των Κούρδων.
Ήδη από καιρό η διάβαση των Κούρδων στα δυτικά του πόταμου Ευφράτη, έχει εξεμένει την Άγκυρα και έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν αιτία στρατιωτικής της επέμβασης στο συριακό έδαφος.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα ο ειδικός ερευνητής του ORSAM για την Συρία, Oytun Orhan, κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι με την καθοριστική τους βοήθεια οι Κούρδοι κατέλαβαν τελευταία την πόλη Münbiç και προωθούνται προς τα δυτικά για να ενωθούν με τον κουρδικό θύλακα του Azez, σχηματίζοντας έτσι μια ενιαία γεωγραφική ενότητα κυριαρχίας τους που θα είναι και βάση του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον Oytun Orhan, είναι άμεση απειλή για την ακεραιότητα της ιδίας της Τουρκίας. Ήδη ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, İbrahim Kargül, στην Yeni Şafak που εκφράζει και τον Ερντογάν, σε ένα σημαντικό του άρθρο αναφέρει ότι η καινούρια επίθεση κατά της ύπαρξης της Τουρκίας θα έρθει από τον νότο και ο πόλεμος θα είναι πολύ σκληρός.
Μόνο που αυτή την φορά η Τουρκία θα βρει απέναντι της όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και πολλούς «άλλους», όπως οι Αμερικανοί, ακόμα και τους Ρώσους, που παρά τα χαμόγελα της συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν δεν σταμάτησαν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας.             


Τα λάθη πληρώνονται πολύ ακριβά.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!