Η ελληνική εταιρεία που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο 8.000 θέσεις πλοίων το δευτερόλεπτο

_MG_5826

Πώς η MarineTraffic ξεκίνησε από έναν σταθμό λήψης στο Αιγαίο και εξαπλώθηκε στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Ήταν το 2007 όταν η MarineTraffic έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην αγορά δημιουργώντας το πρώτο σε επισκεψιμότητα website στο χώρο της ναυτιλίας με εξειδίκευση στον εντοπισμό και τη συλλογή της θέσης των πλοίων καθώς και τη δημοσίευσή τους σε ανοιχτό χάρτη.
Οι εν λόγω υπηρεσίες θεωρούνταν κάτι καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο και η MarineTraffic, βλέποντας τις νέες προοπτικές που ανοιγόταν, άδραξε την ευκαιρία και η επιλογή των ιδρυτών της φαίνεται να τους δικαίωσε.

Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία να αποκτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ισχυρό πελατολόγιο, γεγονός που της επέτρεψε την άμεση γεωγραφική επέκταση. Ξεκινώντας με ένα σταθμό στο Αιγαίο πλέον βρίσκεται υπό τη «σκέπη» της ένα δίκτυο 3000 σταθμών λήψης AIS σε όλες τις ηπείρους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Αργύρης Στασινάκης, Partner της MarineTraffic, εξηγεί πώς η εταιρεία κατάφερε να φιλοξενεί, έπειτα από εννέα χρόνια δραστηριοποίησης, πέντε εκατομμύρια χρήστες σε μηνιαία βάση συλλέγοντας κάθε δευτερόλεπτο 8000 θέσεις σκαφών.
Σε τι συνίσταται η καινοτομία της Marine Traffic; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντίστοιχες πλατφόρμες στο εξωτερικό με το ίδιο αντικείμενο δραστηριοποίησης;
Ως αμιγώς διαδικτυακή υπηρεσία, απευθυνόμαστε στη διεθνή αγορά. Η ναυτιλία δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε κι εμείς. Από την αρχή ο ανταγωνισμός μας προέρχονταν από αντίστοιχες προσπάθειες διεθνούς εμβέλειας, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σήμερα κατέχουμε δεσπόζουσα παγκόσμια θέση στις υπηρεσίες του κλάδου μας. Η δική μας καινοτομία ήταν ακριβώς το άνοιγμα και η έκθεση της πληροφορίας που συλλέγουμε άνευ κόστους. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο στηρίχθηκε αρχικά στα έσοδα από online διαφήμιση και πώληση mobile εφαρμογών. Ήμασταν για χρόνια η μόνη πλατφόρμα που απευθύνονταν τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε επαγγελματίες. Είναι ενδιαφέρον ότι το μοντέλο μας αντιγράφτηκε από εδραιωμένους, αλλά και από νέους επίδοξους ανταγωνιστές.
Με δεδομένο ότι η ελληνική ναυτιλία είναι Νο1 δύναμη παγκοσμίως, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο βασικός λόγος που μια τέτοια υπηρεσία άργησε να κάνει την εμφάνισή της στην παγκόσμια αγορά;
Η μέγιστη παράδοση της ναυτιλίας μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ομάδα του MarineTraffic. Η δυνατότητα όμως για την ανάπτυξη των υπηρεσιών μας έγκειται στην υποχρεωτική χρήση του συστήματος AIS (Automatic Identification System) από τον παγκόσμιο στόλο το 2004, σύμφωνα με τους κανονισμούς περί Safety of Life at Sea (SoLaS) του International Maritime Organisation (IMO). Σύμφωνα με το AIS, τα σκάφη εκπέμπουν, μέσω ραδιοσυχνοτήτων, τη θέση, στοιχεία ταξιδιού και ταυτότητάς τους. Στο MarineTraffic αναγνωρίσαμε ότι είναι δυνατή η συλλογή των στοιχείων αυτών από σταθμούς λήψης τους οποίους εγκαθιστούμε παράκτια. Το 2007 ξεκινήσαμε με ένα σταθμό στο Αιγαίο. Σήμερα διαχειριζόμαστε ένα δίκτυο 3000 σταθμών λήψης AIS σε όλες τις ηπείρους. Κάθε δευτερόλεπτο συλλέγουμε 8000 θέσεις σκαφών (μισό δισεκατομμύριο θέσεις ανά ημέρα!)
Πόσους χρήστες έχετε αυτή τη στιγμή και ποιος ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς;
Το MarineTraffic αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα website στο χώρο της ναυτιλίας με 500.000 χρήστες τη μέρα (5 εκατομμύρια το μήνα). Οι εγγεγραμμένοι χρήστες πλησιάζουν πλέον το ένα εκατομμύριο. Χάρη στο περιεχόμενο που προσφέρουμε, βρισκόμαστε στην κορυφή διαδικτυακών αναζητήσεων ναυτιλιακής φύσεως, άνευ επένδυσης για το acquisition των χρηστών μας. Επιπρόσθετα, είμαστε σε σταθερή πορεία οργανικής ανάπτυξης, βασισμένοι σε ένα freemium μοντέλο, όπου κύριος στόχος μας αποτελεί την προσέλκυση των χρηστών σε αγοραστές των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
_MG_5593 1Πόσο εύκολα μπορεί κατά τη γνώμη σας να αναπτυχθεί μια ελληνικό startup σε ένα υφεσιακό περιβάλλον και μάλιστα σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εφαρμογές;
Η ελληνική αγορά είναι εκ των πραγμάτων μικρή και η γλώσσα μας ομιλείται μόνο στη χώρα μας και στην Κύπρο. Οποιαδήποτε επιχείρηση με ελάχιστες έστω φιλοδοξίες πρέπει να προσβλέπει σε ανάπτυξη σε σημαντικά ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο. Ο Έλληνας επιχειρηματίας χρειάζεται να δικτυωθεί διεθνώς και, ιδανικά, να δραστηριοποιηθεί εξ αρχής σε μία μεγαλύτερη και σταθερή αγορά – πέρα από την ελληνική. Η ύφεση στην Ελλάδα οπωσδήποτε επηρεάζει αρνητικά, καθώς η προσφορά ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού είναι περιορισμένη, ενώ το εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα προτιμά τις ασφαλέστερες τοποθετήσεις, αποφεύγοντας το ρίσκο που είναι συνυφασμένο με startup δραστηριότητες τεχνολογικών apps, και όχι μόνο. Παράλληλα, η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με όμοια σκεπτόμενους πελάτες ή συνεργάτες είναι περιορισμένη. Με απλά λόγια, θέλει πίστη στο στόχο και κυνήγι εκτός συνόρων.
Ποια είναι η παρουσία σας στο εξωτερικό και ποιες αγορές αποτελούν τους κύριους στόχους σας;
Επιχειρούμε παγκόσμια. Σε γεωγραφικό επίπεδο, ο στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας στην Κίνα, μία αγορά που όχι μόνο είναι τεράστια αλλά αποτελεί επίσης σημαντικότατο ναυτιλιακό κόμβο, δεδομένης της παραγωγικής κι εξαγωγικής της δύναμης.
Τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας στα φετινά Ποσειδώνια; Υπήρξε ενδιαφέρον για δυνάμει συνεργασίες;
Τα Ποσειδώνια – όπως και οι αντίστοιχες εκθέσεις εκτός Ελλάδας – αποτελούν πηγή έμπνευσης. Φέτος μας δόθηκε η δυνατότητα να εξελίξουμε υφιστάμενες, αλλά και να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες. Επιλέξαμε να οργανώσουμε ένα σεμινάριο αναφορικά με τις εφαρμογές του AIS, όπου προσκεκλημένοι πελάτες μας παρουσίασαν case studies. Διαπιστώνουμε ότι η αμεσότητα του λόγου των ίδιων των χρηστών μας προσελκύει το κοινό και αποτελεί έναυσμα συζήτησης.
Θα σκεφτόσασταν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο άμεσο μέλλον;
Η δυναμική της αγοράς μας είναι εντονότατη, καθώς πατάμε στην αξιοποίηση big data και την καινοτομία αναφορικά με διαδικασίες που έχουν τις ρίζες τους στην προ-AIS εποχή. Η εταιρεία μας μεγαλώνει οργανικά. Θα ήταν όμως λάθος μας να μην εξετάζουμε και δράσεις όπου η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή θα ήταν χρήσιμη (ή και απαραίτητη), τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και από πλευράς τεχνογνωσίας και δικτύωσης.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον νέο επιχειρηματία που τώρα κάνει τα πρώτα βήματά του στο επιχειρείν; Τι θα πρέπει να προσέξει;
Όσο φρέσκες και αν είναι οι ιδέες του, τόσο η έλλειψη εμπειριών τον βαραίνει καθημερινά κατά τη λήψη αποφάσεων, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνεται. Η άντληση συμβουλών από έμπειρους και παλαιότερους είναι πολύτιμη. Επίσης, η πρόσβαση σε επιχειρηματικά οικοσυστήματα θα βοηθήσει πολύ. Χρειάζεται πείσμα και όχι εγωισμός, κατανόηση του προβλήματος και προσαρμογή της λύσης στις ανάγκες των πελατών.
Πώς φαντάζεστε την επιχείρησή σας μετά από ένα χρόνο;
Πιστεύω ότι θα έχουμε επιτύχει μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, θα έχουμε εκδώσει νέα προϊόντα, θα έχουμε εδραιώσει νέες συνεργασίες. Η πρόκληση για εμάς είναι να αναλογιστούμε που θα βρισκόμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση!                                  http://www.fortunegreece.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»