Handelsblatt: Τεστ αντοχής για Σαμαρά οι απολύσεις -Τα ρουσφέτια πολιτικών που δεν έπρεπε να «εντοπιστούν»

 Handelsblatt: Τεστ αντοχής για Σαμαρά οι απολύσεις -Τα ρουσφέτια πολιτικών που δ

«Η Αθήνα θέλει να ξεφορτωθεί τους υπαλλήλους με τα πλαστά πιστοποιητικά» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο αναφέρεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του αριθμού τους.
«Ακόμα και χωρίς απολυτήριο Λυκείου είναι δυνατή στην Ελλάδα μία καριέρα στο Δημόσιο», επισημαίνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έδειξαν ότι σε σύνολο 5.000 δημοσίων υπαλλήλων οι 266 είχαν υποβάλει παραποιημένα πιστοποιητικά.

«Ετσι, η -από την αρχή της κρίσης- συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα αποκτά νέα διάσταση και γίνεται τεστ αντοχής για την κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για πλαστά απολυτήρια Λυκείου, "βελτιωμένες" εκ των υστέρων βαθμολογίες, ψεύτικα διπλώματα για ξένες γλώσσες ή γνώσεις υπολογιστή, αλλά και για πλαστά πτυχία πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα αυτές οι απάτες δεν είχαν εντοπιστεί οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο: δεν έπρεπε, πολύ απλά, να εντοπιστούν», αναφέρει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για οπαδούς κομμάτων ή για συγγενείς ή φίλους πολιτικών.
«Στην Ελλάδα αυτού του είδους οι εξυπηρετήσεις έχουν μακρά παράδοση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι το πελατειακό κράτος είναι μία από τις αιτίες της κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα, καθώς ο νεποτισμός οδήγησε στη διόγκωση και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όσοι κατέθεσαν πλαστά έγγραφα απειλούνται τώρα με κυρώσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να απολύσει 6.500 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 2.500 θα είναι υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά, σημειώνεται.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αξιολόγηση και τη συμφωνηθείσα μείωση του Δημοσίου. Ήδη, έχει καταφέρει αυτό που οι περισσότεροι των προκατόχων του δεν είχαν καν προσπαθήσει: Ενώ το 2009 στην ελληνική δημόσια διοίκηση απασχολούνταν 953.000 άτομα, ο αριθμός τους έχει ήδη μειωθεί στους 670.000. Οι δαπάνες προσωπικού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν από τα 24,5 στα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο γίνεται ακόμη μνεία για τον ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται καλύτερα, όσο περισσότερο περιορίζεται σε μέγεθος, ενώ οι νέοι υπάλληλοι γνωρίζουν από χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!