Ανιστόρητος αδιάβαστος προκλητικός - Ο Μουεζίνογλου στη Θεσσαλονίκη


Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ


Προκάλεσε - προφανώς με βάσει σχέδιό του -  ο Τούρκος  Υπουργός Υγείας,  κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου από την Θεσσαλονίκη, παρόλο που ο Δήμαρχος της πόλης  κ. Γιάννης Μπουτάρης ήταν ιδιαίτερα φιλικός και προχώρησε σε (αυτονόητες) κινήσεις καλής θέλησης.

Οι προκλήσεις του γεννημένου στην Κομοτηνή - και πλέον Τούρκου πολίτη- κ Μουεζίνογλου αφορούσαν αναφορές του στην  Θεολογική Σχολή της Χάλκη στην Κωνσταντινούπολη και στο τζαμί της Αθήνας: Ο κ. Μουεζίνογλου υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε αρκετές ρυθμίσεις σχετικά με τα προβλήματα και τα βακούφια των μειονοτήτων, επιχείρησε  προκλητικά , να μετατρέψει ένα θέμα υποχρέωσης της Άγκυρας στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε δήθεν ...διμερές θέμα με δήθεν διάσταση αμοιβαιότητας:

 Για Χάλκη
«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είπε, είναι ένα πρόβλημα διεθνών διαστάσεων. Δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση των πιστών της μειονότητας. Οι αξιολογήσεις σε αυτό το θέμα θα γίνουν στη βάση της στρατηγικής της Τουρκίας. Αν λύσαμε τα 9 στα 10 προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η Ελλάδα δεν έλυσε ούτε το 1 στα 10. Αν η Ελλάδα κάνει ένα βήμα σε θέματα όπως αυτό του δικαιώματος εκπαίδευσης της μειονότητας, της εκλογής του μουφτή, και του τζαμιού στην Αθήνα, μπορεί να ξαναέρθει στο τραπέζι η Χάλκη».

Και δεν έμεινε μόνο εκεί: Επιχείρησε να εμφανίσει το θέμα  του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα - που έχει λυθεί  και η ανέγερσή του προχωρά - ως ...ανοιχτό και ως δήθεν...ελληνοτουρκικό θέμα! Σύμφωνα με την  εφημερίδα Sabah  ο κ. Μουεζίνογλου δήλωσε : «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής [τζαμί] συνιστά μεγάλη παράλειψη. Μόνο στις 10 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν την Αθήνα 3.000 άτομα (Τούρκοι). Από αυτούς ακόμα και το 10% να ήθελε να επισκεφτεί τζαμί, δεν υπήρχε χώρος για προσκύνημα. Πιστεύω ότι μέσα σε 3-5 χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις».


Από ελληνικής πλευράς πάντως, όπως παραδέχεται  και ο Τουρκικός τύπος, υπήρξαν θετικές εκπλήξεις :Η Milliyet,  με τον τίτλο «Έκπληξη τεμένους στη Θεσσαλονίκη», γράφει ότι ενώ συνεχίζονται στην Αθήνα οι συζητήσεις για την κατασκευή τεμένους, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μουεζίνογλου, στην Ελλάδα, υπήρξε έκπληξη για τέμενος. Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, είπε στον κ. Μουεζίνογλου ότι   γίνονται εργασίες για το άνοιγμα τεμένους το Σεπτέμβριο στο προσκύνημα για τους μουσουλμάνους, ότι σχεδιάζουν να μετατρέψουν το ιστορικό Γενί Τζαμί και το τέμενος Αλατζά Ιμαρέτ σε Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης   και ότι ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία Μουσουλμανικού Νεκροταφείου. (ανάλογη αναφορά έκανε και η εφημερίδα Star)

 Έκκληση σε γιατρούς να κάνουν ειδικότητα στην Τουρκία

Ο Κ. Μουεζίνογλου, έλαβε μέρος σε δείπνο Ιφτάρ που οργάνωσε η Τουρκική Πολιτική Αεροπορία ΤΗΥ στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστησαν ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο βουλευτής Ροδόπης, κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, εκπρόσωποι του ελληνικού τύπου, Έλληνες επιχειρηματίες και διάφοροι μουσουλμάνοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη και στην Θράκη.Εκεί  είπε: «Το Ιφτάρ είναι πρόφαση. Πραγματικός σκοπός είναι η συνάντηση των ανθρώπων των δύο αδελφικών χωρών» Επίσης έκανε έκκληση στους γιατρούς, που είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό στην Ελλάδα για την εξειδίκευσή τους, να πάνε στην Τουρκία.Τέλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ.Μπουτάρη, για την παραχώρηση τεμένους για την προσευχή του Μπαϊραμίου.

Στην Βεργίνα

Ο Μουεζίνογλου προχθές εκτός από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (επισκέφθηκε και το σπίτι του Ατατούρκ) πήγε και  στον ιερό τάφο του Εβρενός Μπέι και στο Μουσείο της Βεργίνας.
http://www.onalert.gr
Δεν μάθαμε αν είπε πως ...ο  Φίλιππος και ο ...Μέγας Αλέξανδρος ήταν ....Τούρκοι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!