Κατασκοπευτικά ελικόπτερα τσέπης





Ο χαρακτηρισμός «τσέπης», αν και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ιδιαίτερα μικρού μεγέθους εκδόσεις μεγαλύτερων αντικειμένων, σπάνια είναι κυριολεκτικός. Ωστόσο, στην περίπτωση του προγράμματος Cargo Pocket Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (CP-ISR), του Natick Soldier Research, Development and Engineering Center του αμερικανικού στρατού, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς έχει να κάνει με μικρά αναγνωριστικά ελικόπτερα-drones τα οποία χωρούν κυριολεκτικά στην τσέπη και προορίζονται για χρήση από στρατιώτες και μικρές ομάδες που επιχειρούν σε «δύσκολα» περιβάλλοντα.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός φορητού/ κινούμενου αισθητήρα για στρατιώτες που θα αυξάνει την αντίληψη του περιβάλλοντος παρέχοντας βίντεο σε πραγματικό χρόνο επικίνδυνων ζωνών.

Αν και μεγαλύτερα συστήματα χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχους ρόλους εδώ και περίπου μια δεκαετία, κανένα από αυτά δεν λειτουργεί άμεσα σε επίπεδο ομάδας, όπου οι στρατιώτες χρειάζεται να μπορούν να δουν πέρα από μια γωνία ή μέσα στο διπλανό δωμάτιο. Το CP-ISR είναι σχεδιασμένο να μπορεί να παρέχει τέτοιες δυνατότητες, όπως την αξιολόγηση των απειλών που μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα σε ένα χωριό, ή μέσα σε έναν χώρο με πυκνή βλάστηση.
«Το Cargo Pocket ISR αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα μιας προσέγγισης εφαρμοσμένων συστημάτων για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για στρατιώτες» σημειώνει η Δρ. Λόρελ Άλεντερ, στέλεχος του NSRDEC. «Παρέχει μία ενσωματωμένη δυνατότητα για τον στρατιώτη και τις μικρές μονάδες για αυξημένη αντίληψη και κατανόηση καταστάσεων, με αμελητέα επίδραση στον φόρτο και την ευκινησία του».
Οι μηχανικοί του NSRDEC διερεύνησαν υπάρχουσες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Το PD-100 Black Hornet της Prox Dynamics είναι ένα ελικόπτερο που χωράει στην παλάμη, ζυγίζει μόλις 16 γραμμάρια, μπορεί να πετά για 20 λεπτά παρέχοντας βίντεο σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακού data link από τρεις κάμερες και λειτουργεί με πλοήγηση GPS. Μικροσκοπικοί έλικες και κινητήρες το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο στον εντοπισμό.
Τα χαρακτηριστικά του συστήματος φαίνονται να πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά. Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια για την προσαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας για χρήση από στρατιώτες και μικρές μονάδες, η οποία περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του data link για να είναι συμβατό με τα στάνταρ του αμερικανικού στρατού, την ενσωμάτωση εξοπλισμού για συνθήκες χαμηλού φωτισμού και την ανάπτυξη και βελτίωση αλγορίθμων πλοήγησης, για καλύτερη λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους.                                   http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!