ΝΗΣΟΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΕΝΑΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ
Το χωριό της Αμμουλιανής. Απέναντι ξεχωρίζουν οι ακτές του Αγίου Ορους. Κολυμπά στην αγκαλιά του Σιγγιτικού κόλπου και διαθέτει πανέμορφες ακρογιαλιές. Το λιλιπούτειο νησί της Αμμουλιανής αν και βρίσκεται απέναντι από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους, μια ανάσα μακριά από την πολύκοσμη Ουρανούπολη και πολύ κοντά σε γνωστά θέρετρα της Χαλκιδικής, μπορεί να απολαμβάνει την πολύτιμη ηρεμία του
Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό άσημο νησί με έκταση που μόλις αγγίζει τα 4,5 τ.χλμ. Μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς βρίσκεται κοντά στις δημοφιλείς ακτές της Χαλκιδικής και σκιάζεται από τη φήμη του Αγίου Ορους ενώ εύκολα ίσως την προσπεράσεις όταν θα αναζητάς πάνω στον χάρτη τον επόμενο προορισμό σου.Ωστόσο οι «ψαγμένοι» Θεσσαλονικείς γνωρίζουν εδώ και χρόνια τις απίστευτες παραλίες που κρύβει στη δαντελωτή ακτογραμμή της, επιμελώς απ' τα μάτια των πολλών, η μικροσκοπική αυτή στεριά.
Οι Νοτιοελλαδίτες δεν έχουν παρά να καλύψουν οδικώς τα χιλιόμετρα έως το λιμανάκι της Τρυπητής που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερισσό και την Ουρανούπολη και απέχει 130 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα μη φανταστείτε ότι σας περιμένει κανένα υπερπόντιο ταξίδι. Ενα μικρό φέρι αναχωρεί σχεδόν κάθε μία ώρα από το λιμανάκι της Τρυπητής για την απέναντι Αμμουλιανή.
Το πλοίο καλύπτει την απόσταση των 2 ν.μ. που χωρίζουν το νησί από τη Χαλκιδική περίπου σε 15 λεπτά και δένει στην προβλήτα του ενός και μοναδικού οικισμού του νησιού. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε και το αυτοκίνητό σας αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού υπάρχει τοπικό λεωφορείο που εκτελεί πυκνά δρομολόγια προς όλες σχεδόν τις παραλίες. Οι πιο ρομαντικοί προτιμήστε τον «αραμπά», το ιππήλατο αμαξάκι του Δημήτρη που το σέρνει η αγέραστη φοράδα του, η Μόνικα, για να πάτε μέχρι τις Αλυκές.
Επίσης το ταχύπλοο δημοτικό σκάφος πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια όλη την καλοκαιρινή σεζόν ακόμη και μετά τις 8 το βράδυ όταν σταματούν τα δρομολόγια του φέρι μποτ (πληροφορίες λιμεναρχείο Ιερισσού 23770 22666).
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το νησί δεν είχε ποτέ μόνιμους κατοίκους. Το χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο ληστές και πειρατές, αν και ιδιοκτησιακά ανήκε στην κοντινή μονή Βατοπεδίου. Το 1925 η κυβέρνηση μετέφερε εδώ για μόνιμη εγκατάσταση πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που προέρχονταν κυρίως από περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα σε αυτήν την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας κατοικούν 700 μόλις άτομα που ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τον τουρισμό, ωστόσο το καλοκαίρι με τους επισκέπτες ο πληθυσμός συχνά υπερβαίνει τις 5.000. Βέβαια το μικρό παραθαλάσσιο χωριό δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόδειγμα ανάπτυξης, αφού η οικιστική δραστηριότητα γύρω από την προβλήτα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αναπτύχθηκε μάλλον άκομψα. Ετσι η πρώτη επαφή πιθανόν να σας απογοητεύσει.
Στο λιμάνι της Αμμουλιανής ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παλιός ταρσανάς όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία, όταν έρχονταν στο νησάκι για να μαζέψουν τις ελιές από τα μοναστηριακά κτήματα.
Με έκταση που δεν ξεπερνάει τα 4,5 τετρ. χιλιόμετρα, χαμηλούς λόφους, λιγοστά ελαιόδεντρα, αλλά πολλές, όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, το νησάκι της Αμμουλιανής μοιάζει με παράδεισο! Σύμφωνα με τις τοπικές καταγραφές, μέχρι το 1925 ήταν μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Εδώ έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από τη γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, τη βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Στις αρχές του 1925 το νησί παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι, Σκουπιά). Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά τους. Εχοντας γνώση της θάλασσας, ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να διακριθούν στον τομέα αυτό.
Οι παραλίες
Ακολουθώντας το κεντρικό οδικό δίκτυο, τον μοναδικό μέχρι πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε όλο το νησί, προς τη νότια και ανατολική πλευρά θα βρεθείτε στις πιο δημοφιλείς παραλίες του. Μόνο 1,5 χλμ. από τη Χώρα απέχει η ακτή Αλυκές, στο νότιο άκρο της Αμμουλιανής. Ένας ανοιχτός κόλπος με ψιλή, λευκή άμμο και τιρκουάζ, ρηχά νερά, ξαπλώστρες και ομπρέλες από καλάμι συνθέτουν την εικόνα της κοσμικής παραλίας, η οποία φημίζεται για την πολυκοσμία της στην καρδιά του καλοκαιριού. Η θέα προς τη Χερσόνησο της Σιθωνίας είναι ανεμπόδιστη.
Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά του νησιού. Αφήνοντας πίσω τον όρμο Γλαστρί, ο δρόμος θα σας φέρει στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Δυο κολπίσκοι συνθέτουν την αμμουδερή ακτή, ενώ βραχώδεις σχηματισμοί ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα. Απέναντι διακρίνεται ο επιβλητικός Πύργος της Ουρανούπολης!
Στο ανατολικότερο άκρο της Αμμουλιανής (4 χλμ. από τη Χώρα) είναι η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου. Μεγάλη ξανθή αμμουδιά με ρηχά και πεντακάθαρα νερά.
Η πιο όμορφη εικόνα ξεδιπλώνεται την ώρα του δειλινού από το πετρώδες ύψωμα στην άκρη της ακτής. Τα ερημικά νησάκια Δρένια (Γαϊδουρονήσια για τους ντόπιους) με τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές φωτίζονται από τις πορφυρές ακτίνες του ήλιου, ενώ στο βάθος υψώνεται η επιβλητική κορυφή του Άθω. Το μπάνιο στις αμμουδιές που απλώνονται στη βόρεια πλευρά τους είναι εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε. Εδώ θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο. Μπορείτε να φτάσετε στα νησάκια είτε με σκάφος είτε με καραβάκι από το λιμάνι της Ουρανούπολης.
Αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε το άγνωστο πρόσωπο της Αμμουλιανής, ακολουθήστε τον δρόμο για τη δυτική πλευρά της, όπου κρύβονται όμορφες ακρογιαλιές. Εκπληκτική είναι η παραλία Καραγάτσια, όπου θα φτάσετε από έναν καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ένας κόλπος κυκλωμένος από καταπράσινες ψηλές πλαγιές, μια χρυσή αμμουδιά με νερά γαλαζοπράσινα -ΦΑΓΗΤΟ
Στην Αμμουλιανή ο « Τζανής» (τηλ.
23770 51322) είναι η παλαιότερη ταβέρνα του νησιού (80 ετών) και προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια και μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, όπως φωλιές με κοκκινιστό μοσχάρι και μακαρόνια, πουγκί του ψαρά και μυδοπίλαφο. Η « Κληματαριά » (τηλ. 23770 51151) έχει νόστιμα κρεατικά και ο « Γλάρος » (τηλ.
23770 51003) μεγάλη ποικιλία ουζομεζέδων. Στις Αλυκές τοεστιατόριο (τηλ. 23770 51379) του ομώνυμου κάμπινγκ προφέρει ποικιλία πιάτων και ωραιότατους μεζέδες. Στον Αϊ-Γιώργη ο « Γρίπος » (τηλ. 23770 51049), εκτός από προσεγμένο περιβάλλον και ωραία θέα, έχει φρέσκα ψάρια, κρεατικά και παραδοσιακά μαγειρευτά, όπως στιφάδο με σουπιές. Ο « Σαράντης » (τηλ.
23770 51114) έχει νοστιμότατα θαλασσινά. Στη Μεγάλη Άμμο το εστιατόριο του ομώνυμου κάμπινγκ(τηλ.
23770 51182-3) έχει κυρίως πιάτο τη... μοναδική θέα στον Άθω.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Χώρα θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία: Ένα που ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ και με τις καλύτερες κριτικές
ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, είναι
στην παραλία του νησιού Αμμουλιανή, απέναντι από την Χαλκιδική, το Sun Rise Hotel προσφέρει μπουφέ πρωινού. Τα κλιματιζόμενα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι με θέα στον κόλπο του Αγίου Όρους ή στον κήπο.
Τα δωμάτια στο Sun Rise είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση . Περιλαμβάνουν μπάνιο με μπανιέρα ή ντους και στεγνωτήρα μαλλιών. Σε όλα υπάρχει ψυγείο και τηλέφωνο.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καφέ, ποτά ή ελαφριά γεύματα στο σνακ μπαρ που προσφέρει θέα στη θάλασσα. Παρέχεται επίσης υπηρεσία δωματίου.
Η Αμμουλιανή διαθέτει αρτοποιεία, ταβέρνες και μπαρ σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το ξενοδοχείο. Το Sun Rise απέχει μόλις 300μ. από το λιμάνι που συνδέει το νησί με το λιμάνι της
« Sunrise » (τηλ. 23770 51273), «
51407). (Περισσότερα ΕΔΩ)
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εθνική Οδό για Μουδανιά και από εκεί θα φτάσετε στην Τρυπητή (120 χλμ.) μέσω Γερακινής, Νικήτης, Αγ. Νικολάου, Πυργαδικίων, Γοματίου. Από την Τρυπητή γίνονται τακτικά δρομολόγια (ανά ώρα τις καθημερινές και κάθε μισή ώρα Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή) με φεριμπότ για την Αμμουλιανή. Ταχύπλοο σκάφος του δήμου εκτελεί δρομολόγια για έκτακτα περιστατικά μετά τις 8 μ.μ. Χρήσιμα τηλέφωνα
Λιμεναρχείο Τρυπητής:23770 31376 Δήμος Σταγείρων- Ακάνθου:23770 22216, 22752 και 23773 50000.
Αγροτικό Ιατρείο Αμμουλιανής:23770 51333.
Σχόλια