Το Ισραήλ δεν κάνει πίσω, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα Το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση


Το Ισραήλ δεν κάνει πίσω, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα
Παλαιστίνια θρηνεί για το τρίχρονο παιδί της που έχασε τη ζωή του στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Ο αριθμός των νεκρών από τις επιδρομές στη Γάζα μεγαλώνει καθημερινά ενώ η σύρραξη βαθαίνει ακόμη περισσότερο την άβυσσο μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραήλ για το όποιο -μακρινό- ενδεχόμενο συνομιλιών για το Παλαιστινιακό: Ο Αμπάς βλέπει ότι «δεν έχει κανέναν να μιλήσει για δύο κράτη» ενώ η συγκυβέρνηση με τη Χαμάς ενισχύεται, την ώρα που το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση και αφήνει επίμονα ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσων. Βροχή πέφτουν και οι ρουκέτες της Χαμάς. Μηδαμινές οι ορατές προσπάθειες για διπλωματική διαμεσολάβηση.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, ο αριθμός των νεκρών από την πενθήμερη πλέον επιχείρηση Protective Edge («Αιχμή Προστασίας») στη Γάζα είχε ξεπεράσει τους 120 -μεγάλος αριθμός τους άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Εκπρόσωπος των κεντρικών αρχών περίθαλψης στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 920.

Μέχρι τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει 60 στόχους στη Γάζα. Για πρώτη φορά, ανάμεσα στους στόχους ήταν και δύο τζαμιά -το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» όχι μόνο τους αμάχους αλλά και τεμένη για να κρύψει εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, οι σειρήνες συναγερμού στα ισραηλινά εδάφη για τις ρουκέτες της Χαμάς έχουν γίνει πλεόν «ομαλότητα». Ο Σιδηρούς Θόλος αναχαιτίζει ρουκέτες που έχουν απειλήσει μέχρι το Τελ Αβίβ, ενώ βλήματα έχουν πλήξει μη κατοικημένες περιοχές. Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της μάλιστα προειδοποίησε τις ξένες αεροπορικές εταιρείες πως έχει βάλει στο στόχαστρο και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Σύρραξη που θα αφήσει για χρόνια το σημάδι της
Πίσω από την τραγωδία των θυμάτων, η σύρραξη θεωρείται απόδειξη του πολύ μικρού περιθωρίου κάποιας γενικότερης απόπειρας για επίλυση του Παλαιστινιακού. Το ελάχιστο ενδιαφέρον που δείχνει η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρείται εξίσου κακός οιωνός.

Όπως σχολιάζει η ισραηλινή Haaretz, «μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν έχει βγει στη δημοσιότητα για να βγάλει κάποιον "τσωρτσιλιανής" ρητορικής λόγο στον οποίο θα εξηγεί την απόφασή του για την επιχείρηση στη Γάζα, ούτε και έχει εμφανιστεί στην Κνεσέτ για να παρουσιάσει τα κίνητρά του».

Αντιθέτως μάλιστα, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο Νετανιάχου επέμενε όχι μόνο στη συνέχιση της επιχείρησης αλλά και στο ότι το Ισραήλ «δεν θα το αποτρέψει η διεθνής πίεση από το να επιχειρήσει με πλήρη ισχύ εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που επιζητεί την καταστροφή μας», όπως είπε επί λέξει.

Επανέλαβε δε για άλλη μία φορά την υπόνοια που εκφράζουν καθημερινά πλέον στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης πως οι επιχειρήσεις μπορεί να φτάσουν και σε χερσαία επέμβαση. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και προετοιμάζομαστε για όλες τις πιθανότητες».

Οι αναφορές από την παλαιστινιακή πλευρά δείχνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρούσα κρίση. «Η μοναδική λύση στην παρούσα κρίση είναι διπλωματική, αλλά δεν έχω κανέναν να συνομιλήσω για λύση δύο κρατών» είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας στη λιβανέζικη τηλεόραση.

Λέγοντας αφ' ενός πως η Φατάχ κάνει προσπάθειες για να επιτευχθεί στην παρούσα φάση εκεχειρία, προειδόποιησε αφ' ετέρου πως εάν υπάρξει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «δεν θα μείνουμε αδρανείς, αλλά θα κινηθούμε αποφασιστικά».

Η προσέγγιση του Αμπάς με την Χαμάς, εξέλιξη που -καθόλου τυχαία- ακολούθησε το ναυάγιο των προσπαθειών για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ είχε εξοργίσει την Ιερουσαλήμ.

Η νέα αναζωπύρωση μοιάζει στην παρούσα φάση να ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή την συνεργασία: Ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς διαμηνύουν στα ισραηλινά ΜΜΕ πως η κυβέρνηση ενότητας δεν θα διαρραγεί ενώ και ο ίδιος ο Αμπάς, που έχει χαρακτηρίσει τις επιδρομές ως «επίθεση σε βάρος όλου του παλαιστινιακού λαού, κι όχι μόνο της Χαμάς», επέμεινε ότι «επιμένω να συνεχίσω με την [ενδοπαλαιστινιακή] συμφιλίωση, όσο κι αν το Ισραήλ την αντιμάχεται».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!