Βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών θέλει η Αμερική στην Κρήτη

Αποκάλυψη στον Τύπο της Κυριακής. Οι ελληνικές Αρχές μελετάνε ήδη αίτημα των ΗΠΑ και προσπαθούν να αντλήσουν σημαντικά ανταλλάγματα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Το Βήμα" της Κυριακής, η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να δεχτεί το αίτημα της δημιουργίας βάσης - χώρου στάθμευσης των UAV για μία περίοδο έξι ως και 12 μηνών, τουλάχιστον στην αρχή.

Η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη αμερικανική πολιτική έναντι της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που ξεπηδάνε από την αστάθεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Απολύτως αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει πυκνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου. Οι δε συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο διάλογος μπορεί να έχει ανοίξει και η κυβέρνηση να επιθυμεί να πει το πολυπόθητο για τις ΗΠΑ ναι, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα, εντούτοις υπάρχουν βασικά προβλήματα.
Καταρχάς, το αμερικανικό αίτημα απαιτείται να έρθει και να περάσει από τη Βουλή.
Δεύτερον, αυξάνεται ο κίνδυνος στοχοποίησης της Ελλάδας από εξτρεμιστικές οργανώσεις αλλά και ο αντίκτυπος της συμφωνίας αυτής στον αραβικό κόσμο με τον οποίον παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις.
Τρίτον, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι ανταλλάγματα θα ζητηθούν και πόσα είναι αυτά.

  Ως θετικό στοιχείο υπολογίζεται μόνο το ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή θα αναγνωριστεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντα, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση στη βάση της Καλαμάτας την οποία χρησιμοποίησαν εκτενώς το 2011. 
Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να φέρουν περισσότερα από ένα μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Πιθανολογείται πως δεν θα φέρουν εξοπλισμό αλλά θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με συλλογή πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. 
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής,http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!