ECONOMIST CONFERENCES



Θετική έκρινε την παρουσία του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist. «Έκανε καλή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που υποφέρουν λόγω των λαθών των άλλων και όχι των δικών της», επισήμανε, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη μείωση του αριθμού των Γερμανών τουριστών που φτάνουν στη χώρα μας λόγω της κρίσης της γερμανικής οικονομίας (μεταξύ άλλων και λόγω του ισχυρού ευρώ που πλήττει τις εξαγωγές της).

Ο «φετιχισμός των ελλειμμάτων» είναι λανθασμένος, τόνισε, καθώς «καμία εταιρεία δεν θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη μία πλευρά του ισολογισμού της».


Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί με τις δαπάνες, συμπλήρωσε. «Για παράδειγμα στην Αμερική ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την άμυνα - για να αγοράζουμε όπλα που δεν λειτουργούν εναντίον εχθρών που δεν υπάρχουν».

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αυξηθεί και πάλι ο δανεισμός, τόνισε, καθώς μεγάλο μέρος του «πακέτου στήριξης» που παρείχε στις τράπεζες το αμερικανικό κράτος διοχετεύθηκε σε μερίσματα και μπόνους.

Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει για βγει η χώρα μας από την κρίση, επισήμανε ότι «πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και την πολιτική». Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια. Στο σημείο αυτό μάλιστα επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τα βήματα που έχει κάνει για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Στίγκλιτζ χαρακτήρισε αδύναμη την οικονομική ανάκαμψη και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την ταχύτητα με την οποία θα βγει από την κρίση η αμερικανική οικονομία.

«Παρόλο που πλέον ανεβαίνει το ΑΕΠ, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να νιώθουν τις επιπτώσεις της κρίσης», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι προοπτικές βελτίωσης θολές». «Το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό», κατέληξε. Απο ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!