• Γίνε μέλος της ομάδας της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ
  • Σαμαράς: «Κόκκινη γραμμή» η αντοχή της κοινωνίας

    Το άρθρο έχει συνταχθεί την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2010 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια σε αυτό το άρθρο μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

    ► Retweet

    ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

    Η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί στα κυβερνητικά μέτρα που προκαλούν ασφυξία στους εργαζομένους και δεν στηρίζει πολιτικές που οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του, χθες το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Για τη Ν.Δ. αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η αντοχή της κοινωνίας, τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε ότι η πολιτεία μπορεί και πρέπει να προστατέψει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να θίξει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής. Και προειδοποίησε ότι εάν συντριβεί η μεσαία τάξη, η οποία παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, θα συντριβεί η οικονομία.

    Το διά ταύτα της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφές: Παρόλο που ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει πριν από δύο εβδομάδες διάθεση συναίνεσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταξύ ήταν σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να στηριχθούν από τη Ν.Δ. Η συναίνεση, άλλωστε, δεν ήταν ούτε λευκή επιταγή ούτε αδυναμία, όπως την εξέλαβε η κυβέρνηση, διαμήνυσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό ήταν, μάλιστα, το σχόλιο της Ρηγίλλης για το θέμα της συναίνεσης: «Τα πράγματα δεν είναι εκεί που ήταν στο κοντινό παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπανδρέου».

    Τα μηνύματα, εξάλλου, των πολιτών προς τη Ρηγίλλης τις προηγούμενες ημέρες καλούσαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, χτυπώντας τις ζωτικές ανάγκες των πολιτών. Η δε απόφαση σύστασης εξεταστικής για την οικονομία δυναμίτισε το κλίμα, ενώ την ενόχληση της Ρηγίλλης ενέτεινε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να κανονίσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη μόλις 30 λεπτά μετά το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, προσπαθώντας να τον υποβαθμίσει.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ανησυχία του για δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», οι οποίες στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και ζημιώνουν την εικόνα της χώρας. Ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Παπανδρέου ότι στις 25 του μήνα θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να δει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνάντηση την οποία ζήτησε για να «βάλει πλάτη» στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε, επίσης, στον πρωθυπουργό ότι η Ν.Δ. λέει «ναι» στην εξεταστική για την οικονομία, επιμένει ωστόσο η έρευνα να ξεκινήσει από το 1980, τονίζοντας παράλληλα ότι η σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε επίσης από τον κ. Παπανδρέου, εφόσον απαιτείται η λήψη και άλλων μέτρων, η κυβέρνηση να σπεύσει να τα λάβει η ίδια πριν από τις 16 Μαρτίου, ώστε να μην επιβληθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα από τις Βρυξέλλες στη συνέχεια. Και αυτό, όπως είπε, για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μη χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατέθεσε επιπλέον στον πρωθυπουργό πρόταση μέτρων, με στόχο να προληφθεί η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, τα οποία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Παπανδρέου-Ερντογάν. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος την Κυριακή θα ταξιδέψει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όπως επιδιώκει η Άγκυρα, και ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

    ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!